Haider udovici ostavio 15 milijuna eura vrijedno imanje oduzeto Židovki za vrijeme Drugog svjetskog rata

Haider udovici ostavio 15 milijuna eura vrijedno imanje oduzeto Židovki za vrijeme Drugog svjetskog rata

NEDAVNO poginuli kontroverzni austrijski političar Joerg Haider ostavlja svojoj udovici i kćerima naslijeđe od 15 milijuna eura (108 milijuna kuna), otkriva se nakon Haiderove smrti.

Do jučer se nije znao razmjer bogatstva poglavara savezne pokrajine Koruške. Haider je na svom radnom mjestu dobivao plaću od 16 320 eura, sa ženom je boravio u relativno skromnoj kući u Klagenfurtu, glavnom gradu Koruške, imao je i stan u Beču i Porsche Cayenne.

No, to ni u kom slučaju nije sve. Haider posjeduje i cijelu jednu dolinu, imena "Bärental" (Medvjeđa dolina) u Alpama i posjed na njoj. Medvjeđa dolina duga je 7 kilometara, površine je 1600 hektara, ima gustu šumu, bogato imanje s vlastitom kapelicom, a sve to zajedno vrijedi oko 15 milijuna eura.Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bivše židovsko imanje

Haider je imanje naslijedio od svog ujaka, 80-godišnjeg Wilhelma Webhofera. No, imanje je problematično. Naime, Webhoferov otac je zemlju kupio za vrijeme nacističkog režima od jedne Židovke za 300 000 tadašnjih reichsmaraka. 2000. je kći te Židovke tražila povrat zemljišta, ustvrdivši kako je njena majka rasnim zakonima bila natjerana na nepovoljnu prodaju zemlje.

Zemlju i imanje trebale bi naslijediti Haiderova žena Claudija i kćeri Ulrike i Cornelija. Sam Haider bit će pokopan u subotu, s državničkim počastima. Najavljuje se da bi pogrebu moglo prisustvovati oko 50 000 ljudi, a dolazak su najavili mnogi političari europske ekstremne desnice: Francuz Jean Marie Le Pen, Mussolinijeva unuka Alessandra Mussolini, šef Sjeverne lige Umberto Rossi i drugi. 

F.M.
Foto: AFP
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara