Hakim: Rat protiv Irana jedan je od najvećih Sadamovih zločina

RAT protiv Irana je među najvećim zločinima Sadama Huseina koji zaslužuje smrtnu kaznu, izjavio je u ponedjeljak Abdlaziz Hakim, vođa Vrhovnog vijeća islamske revolucije u Iraku (CSRII), jedne od najvećih šijitskih organizacija u zemlji.

"Rat protiv Irana u kojemu su poginule stotine tisuća ljudi na iranskoj i na iračkoj strani među najvećim je Sadamovim zločinima, kao i rat protiv Kuvajta i drugi zločini protiv Iračana", kazao je Hakim na konferenciji za tisak u Teheranu.

Iranski dužnosnici koji će podignuti tužbu protiv Sadama Huseina predbacili su ovih dana Iračkom posebnom sudu (TSI) da iranski rat nije uključio u optužnicu protiv bivšeg iračkog predsjednika.

Hakim je usto odbacio tvrdnje američkih čelnika koji optužuju Iran i Siriju da se upliću u iračka unutarnja pitanja. "To nije prvi put da Sjedinjene Države iznose takve optužbe. Mislimo da Iran nije poduzimao negativne akcije u Iraku. Iranci su uvijek bili na strani Iračana", kazao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

CSRII i njegov vojni ogranak, brigadu Badr, Teheran je politički podupirao od početka 1980-ih.

Hakim je govorio i o četiri tisuće boraca Narodnih mudžahedina, najveće oružane skupine protivne iranskom režimu, koliko ih se nalazi u Iraku. "Irački premijer je odlučio da članovi te skupine ne smiju kulturno ni politički djelovati na iračkom tlu dok čekaju protjerivanje u druge zemlje".

Iračke su vlasti "odlučile da ta skupina mora otići iz Iraka, ali Ujedinjeni narodi misle da su oni izbjeglice te moramo voditi računa o međunarodnim propisima", kazao je Hakim.

Pripadnike Narodnih mudžahedina, nekadašnjih saveznika Sadama Huseina, razoružali su Amerikanci nakon pada Sadamova režima i prebacili ih u logor na sjeveru Bagdada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara