HAKOM: Telekom operateri povećali ulaganja za 18 posto

Foto: sch.hu

HRVATSKO tržište elektroničkih komunikacija u drugom je tromjesečju 2013. godine zabilježilo porast ulaganja, prije svega kao rezultat ulaganja u pristup internetu putem mreža pokretnih komunikacija, kao i u opremu koja omogućava prelazak korisnika u nepokretnim komunikacijama na nove tehnologije, priopćeno je danas iz HAKOM-a.

Porast ulaganja zahvaljujući prelasku na nove tehnologije

Zbog prelaska na nove tehnologije operatori mreža pokretnih i nepokretnih komunikacija nastavili su ulagati u tržište elektroničkih komunikacija. Naime, uloženo je oko 18 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Glavna područja rasta usluga i dalje su širokopojasni pristup internetu i prijenos TV programa uz plaćanje naknade, dok je očekivani pad zabilježen na tržištu klasičnih telefonskih usluga u mrežama nepokretnih komunikacija.
 
Potražnja za širokopojasnim pristupom internetu putem mreža pokretnih komunikacija nastavila je rasti i u drugom tromjesečju 2013. godine.
 
Širokopojasni internet porastao za 10 posto
 
Broj pokretnih priključaka širokopojasnog pristupa porastao je oko 10 posto u odnosu na prethodno razdoblje tako da je ukupna gustoća širokopojasnog pristupa u mrežama pokretnih i nepokretnih komunikacija na kraju drugog tromjesečja 2013. godine dosegnula gotovo 31 posto.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Isto tako, značajnom rastu korištenja širokopojasnog pristupa putem mreža pokretnih komunikacija doprinijelo je i širenje korištenja pametnih telefona i prijenosnika sa zaslonima osjetljivim na dodir ("tableti").
 
Ukoliko se pribroje i korisnici koji pristup internetu ostvaruju putem pametnih telefona, gustoća priključaka u mrežama pokretnih komunikacija kreće se oko 64%.
 
HAKOM očekuje da će se tržište elektroničkih komunikacija u idućem razdoblju i dalje razvijati u istom smjeru.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara