Halliburtonu poslovi u Iraku i na Balkanu bez natječaja

DUŽNOSNICA američke inženjerije optužila je pripadnike glavnog stožera tog roda američke vojske da su grupi Halliburton pomagali pri dobijanju poslova bez javnoga natječaja u Iraku i na Balkanu, objavio je u ponedjeljak njezin odvjetnik.

U pismu Lesu Brownleeju, podtajniku američke kopnene vojske, Bunnatine Greenhouse, koja je bila zadužena nadzirati ugovore za isporuku opreme vojsci, zatražila je provedbu neovisne istrage.

Greenhouse tvrdi da je bila izložena snažnom pritistku tvrtke Kellog Brown i Root (KBR) koja je tražila dodjelu ugovora vrijednih više milijardi dolara. KBR je podružnica grupe Halliburton koju je vodio Dick Cheney sve do preuzimanja dužnosti američkog potpredsjednika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema vojnim sudskim izvorima, predmet je na razmatranje predan generalnom vojnom inspektoru.

Civilna dužnosnica Greenhouse sukobila se s nadređenima iz inženjerije kada je postavila pitanje opravdanosti dodjele Halliburtonu ugovora za unosne poslove na obnovi iračke naftne industrije te za smještaj i prehranu američkih snaga stacioniranih na Balkanu, a sve bez raspisivanja javnih natječaja.

Grupa Halliburton je dobila pozamašan dio američkih ugovora u Iraku a bila je dovedena u vezu s brojnim aferama za navodne malverzacije. U predsjedničkoj kampanji demokratski kandidat John Kerry je od grupe Halliburton učinio simbol za "nepotizam" u administraciji američkog predsjednika Georga W. Busha.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara