Hamas formirao palestinski parlament

NOVOIZABRANI članovi militantne skupine Hamas preuzeli su svoja mjesta u novom sazivu palestinskog parlamenta, i dalje odbijajući pregovore s Izraelom.

Hamas je za predsjednika vlade iazbrao Ismaila Haniya.

Članovi Hamasa koji dominiraju novim sazivom, kritizirali su govor Mahmuoda Abbasa, vođe palestinskog Fataha, stranke koja je donedavno vladala parlamentom, glede njegova poziva za mirnim pregovorima.

Abbas je u svom govoru pozvao Hamas da poštuje sporazum iz Osla sklopljen s Izraelom. Također je pozvao na razvoj palestinskih institucija, inzistirajući na uporabi legitimnih sredstava.

"Kako bi se to postiglo, moramo osigurati mir. Ne postoji militantno riješenje ovog konflikta." - kazao je palestinski vođa.

Glasnogovornik Hamasa, Sami abu-Zuhri odgovorio je Abbasu da Hamas ne priznaje sporazume dok traje okupacija u postojećim okolnostima te se okupacija i agresija nastavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael pak, odbija imati odnose s Hamasom dok militantna skupina ne prizna njihovu državu i odbaci oružje kao sredstvo rješavanja konflikta.

Dajući izjavu za BBC, Aziz Duaik, novoizabrani glasnogovrnik parlamenta, izjavio je da je priznavanje Izraela dvosmjeran proces.

"Svaki oblik priznavanja trebao bi biti između dviju država, a ovdje to nije slučaj." - kazao je.

Hamas kontrolira novi parlament sa 74 članova dok ostalu većinu od samo 45 predstavnika čini Abbasova palestinska stranka, Fatah.

M.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara