Hannes Swoboda: Nećete u EU prije 2012.

Hannes Swoboda: Nećete u EU prije 2012.

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva (Cropix)

"Hrvatska će možda i ispuniti sve pristupne uvjete s EU do sredine 2010. godine, ali u Uniju neće pristupiti prije 2012. godine", tvrdi Hannes Swoboda, zastupnik Europskog parlamenta.

Europski zastupnik kojega je Parlament ponovo imenovao izvjestiteljem za Hrvatsku smatra da, bez obzira na Lisabonski ugovor i njegovu potvrdu u Irskoj, Hrvatska neće postati punopravna članica EU prije 2012. godine.

Osim Islanda, Hrvatska je jedina članica među mogućim i službenim kandidatkinjama koja bi se mogla priključiti EU za trajanja ovoga saziva Europskog parlamenta koji ima mandat do 2014. godine. "Ne smijemo živjeti u iluziji da je sa slovenskom deblokadom sve riješeno", upozorio je Swoboda. Otvorena pitanja u graničnom sporu sa Slovenijom više neće usporavati hrvatski europski put. "Raspoloženje u Sloveniji nikada nije bilo naklonjenije Hrvatskoj", smatra Swoboda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među najtežim poslom koji predstoji Hrvatskoj, Swoboda je istakao pregovore o poglavlju Pravosuđe  "koje je tvrd orah" i koje i dalje suviše štiti hrvatske tvrtke pred stranom konkurencijom, a problematično ostaje i pitanje prestrukturiranja i privatizacije hrvatskih brodogradilišta, prenose austrijski mediji.

>Slovenija i dalje blokira tri poglavlja

Austrijanac Hannes Swoboda je bio izvjestitelj za Hrvatsku u prošlom sazivu Europskog parlamenta od 2004. do 2009. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara