Hariri pokopan; pogreb obilježili protusirijski prosvjedi

Bivši libanonski premijer Rafik Hariri pokopan je u srijedu u Bejrutu, a pogreb, kojem su nazočile stotine tisuća ljudi, obilježili su glasni protusirijski prosvjedi, jer mnogi optužuju Damask za bombaški atentat u kojem je u ponedjeljak poginuo Hariri, zajedno s još 14 ljudi.

U pogrebnoj povorci koja se iza lijesa, prekrivenog libanonskom zastavom, kretala ulicama Bejruta prema džamiji Mohammeda al-Amina, mnogi su muškarci nekontrolirano plakali, a golema većina je uzvikivala - "Sirija van, Sirija van", dok su s balkona ljudi na bolnička kola koja su prevozila lijes bacali rižu. Lijes su od bolničkih kola do džamije prenijeli Haririjevi sinovi i rođaci, grcajući u suzama.

Atentat je oživio sjećanja na građanski rat od 1975. do 1990. i ponovno istaknuo problematične veze Libanona s moćnim susjedom Sirijom, zbog čega je međunarodna zajednica na čelu sa SAD i Francuskom pojačala pritisak da Damask povuče svoje snage s libanonskog ozemlja.

"Osveta, osveta Lahudu i Bašaru", čule su se iz pogrebne povorke prijetnje libanonskom predsjedniku Emilu Lahudu i njegovom sirijskom kolegi Bašaru al-Asadu.

Haririjeva obitelj odbila je državni pogreb, ostavivši libanonsku vladu po strani. Jasno su dali do znanja da Lahud i drugi prosirijski političari, poput premijera Omara Karamija i ministra unutarnjih poslova Sulejmana Franjieha, ne bi bili dobrodošli na posljednjem ispraćaju.

Hariri je bio u stalnom sukobu s Lahudom zbog sirijskog utjecaja u Libanonu, a posljednja svađa završila je Haririjevom ostavkom na položaj predsjednika vlade u listopadu zbog potpore koju je Sirija dala produljenju Lahudovog predsjedničkog mandata.

Ubijen je samo nekoliko mjeseci prije izbora u svibnju na kojima je imao velike izglede za povratak na vlast.

"Bojali su te se i ubili su te", moglo se pročitati na transparentu u blizini Haririjeve kuće. Jedan je muškarac rekao kako "svi vičemo Siriji neka ode". "Danas želim nekog ubiti, i to Sirijca", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bivši libanonski premijer pokopan je u samom središtu Bejruta, dijelu grada koji je nekad bio poprište najtežih sukoba, a koji je on obnovio kad je stupio na dužnost 1992. Pogreb je održan u još nedovršenoj džamiji Mohammeda al-Amina, čiju je gradnju također financirao Hariri.

"To je njegova džamija i on je želio biti tamo pokopan... Još nije dovršena, ali on i njegovi tjelohranitelji bit će pokopani tamo", izjavio je u utorak jedan njegov rođak, koji nije želio biti imenovan.

Posljednju počast najpoznatijem libanonskom političaru u Bejrut su došli odati Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost EU Javier Solana, glavni tajnik Arapske lige Amr Musa, pomoćnik američkog državnog tajnika zadužen za Bliski istok William Burns i brojni ministri iz arapskih zemalja.

Očekuje se i dolazak bliskog Haririjevog prijatelja, francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, koji želi, kako je objavio njegov ured, "odati počast osobi koja je uvijek utjelovljavala želju Libanona za neovisnošću, slobodom i demokracijom".

SAD su u utorak opozvale svojeg veleposlanika u u Damasku kako bi izrazile gnjev zbog sirijske vojne i političke dominacije Libanonom.

Američki dužnosnici rekli su kako razmatraju nove sankcije protiv Sirije zbog njezinog odbijanja da povuče 14 tisuća vojnika iz Libanona i uvjerenja američke vlade da Damask dopušta palestinskim militantima i iračkim pobunjenicima djelovanje na svojem teritoriju.

"Sirijska vlada sad je, nažalost, na putu koji vodi prema pogoršanju, a ne prema poboljšanju odnosa. Nastavit ćemo razmatrati koje su nam opcije još na raspolaganju", rekla je u Washigtonu američka državna tajnica Condoleezza Rice.

(Hina) xdam ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara