Hartmann: Danas šaljemo odgovor na Mesićevo pismo

GLASNOGOVORNICA Haškog tužiteljstva Florence Hartmann kazala je u utorak poslijepodne kako će odgovor na pismo hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića kojim se traži od glavne haške tužiteljice da razmotri mogućnost izmjene ili povlačenja optužnice protiv generala Ante Gotovine, biti upućeno tijekom dana.

"Pismo će biti upućeno danas", kazala je Hartmann u telefonskom razgovoru iz Haaga, a upitana o sadržaju odgovora na pismo kazala je kako je na predsjedniku Mesiću da odluči hoće li ga objaviti ili ne.

Predsjednik Mesić uputio je prošlog četvrtka pismo glavnoj tužiteljici Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carli del Ponte, u kojem ju je pozvao da razmotri mogućnost izmjene odnosno povlačenja optužnice protiv umirovljenog generala Ante Gotovine.

U pismu on je naveo kako umirovljenom generalu Gotovini režim koji je bio na vlasti u Hrvatskoj do godine 2000. godini nije omogućio davanje iskaza pred istražiteljima Međunarodnog suda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također naveo je kako je hrvatskoj Vladi stavio na raspolaganje dokumente koji mogu biti upotrijebljeni u obrani generala Gotovine i koji, prema njegovoj procjeni, bacaju novo svjetlo na činjenično stanje što ga je Tužiteljstvo utvrdilo u optužnici.

Mesić je pismom izvijestio Haški sud da je general Gotovina spreman dati iskaz istražiteljima Haškog suda i osobno se staviti na raspolaganje tom Sudu, ukoliko Tužiteljstvo i nakon njegova iskaza bude smatralo da postoje osnove za optužbu protiv njega.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara