Hartmann: Izmijenjena optužnica se ne razlikuje od postojeće

PRIJEDLOG izmijenjene haške optužnice protiv hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača u osnovi se ne razlikuje od postojeće, osim što daje više informacija, izjavila je u srijedu glasnogovornica Tužiteljstva.

"Nova optužnica, u pogledu koncepta i sudionika udruženog zločinačkog pothvata, nije iz temelja nova ili različita od postojeće optužnice, osim što na puno mjesta pruža više informacija", izjavila je glasnogovornica Florence Hartmann na tjednom brifingu za novinare u Haškom sudu (ICTY).

Domovinski rat ne kriminaliziraju ni nova ni stara optužnica, niti one kažu ili sugeriraju da je svatko u Hrvatskoj vojsci bio ratni zločinac, kazala je Hartmann, kako je objavio ICTY.

Glasnogovornica Tužiteljstva također je navela kako je prijedlog izmijenjene optužnice podnesen shodno nalogu sudskog vijeća, nakon što su obrane tražile dodatna razjašnjenja.

Na pitanje novinara kako to da sve osobe koje su navedene kao sudionice udruženog zločinačkog pothvata nisu i optužene, kao što je to u više predmeta ICTY-a, te postoji li određeni kriterij za optuživanje, one je odgovorila da nisu svi optuženi od ICTY-a.

Haški sud, po njezinim riječima, nikada nije imao mandat optužiti svakog pojedinca koji je ikada sudjelovao u zločinima ali se zbog toga nada da će lokalno pravosuđe koje se bavi ratnim zločinima pokrenuti vlastite istrage i optužiti one koje nije ICTY.

Na pitanje da li se glavna tužiteljica kod izbora za optuživanje vodi načelom senioriteta, Hartman je odgovorila kako na to utiče više faktora poput dostupnosti dokumenata, dokaznog materijala i pritiska rokova. Dodala je kako to ne treba spriječiti lokalno pravosuđe da nastavi posao koji je započeo Haški sud.

Hartmann je najavila da će tužiteljica Carla del Ponte 19. svibnja govoriti na sastanku Stalnog vijeća OESS-a, u sklopu projekta OESS-a za jačanje pravosudnih sustava u zemljama bivše Jugoslavije.

Glasnogovornik suda Jim Landale je glede izmjena optužnice za Čermaka i Markača naglasio kako je riječ "samo o prijedlogu izmijenjene optužnice koji suci još nisu potvrdili".

Na upit o spornom konceptu općenitog definiranja sudionika udruženog zločinačkog pothvata, Landale je u telefonskom razgovoru kazao da je on "korišten u mnogim optužnicama, kao što su one vezane uz Srebrenicu, Kosovo i drugima".

Buru negodovanja koju je sporni prijedlog Tužiteljstva izazvao u Hrvatskoj, Landale nije želio komentirati, navodeći samo da je upoznat s reakcijama.

U optužnici od 24. listopada 2004. kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata "s ciljem trajnog uklanjanja srpskog stanovništva iz Krajine", uz neposredno optužene, navedeni su general Ante Gotovina, predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i "ostali".

Ispunjavajući nalog sudskog vijeća za preciziranjem termina "ostali", Tužiteljstvo je u izmijenjenoj optužnici kao sudionike navelo: "načelnike glavnog stožera, generale Janka Bobetka i njegova nasljednika Zvonimira Červenka, razne časnike, dužnosnike i članove hrvatske Vlade i političkih struktura, na svim razinama (uključujući i općinske vlasti i lokalne organizacije); razne čelnike i članove HDZ-a, razne časnike i pripadnike oružanih snaga RH, uključujući HV i HRV, specijalnu i civilnu policiju, i druge sigurnosne i obavještajne službe RH, i druge osobe znane i neznane".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara