Hartmann: Mladić se skriva u srbijanskim vojarnama

Hartmann: Mladić se skriva u srbijanskim vojarnama

GLASNOGOVORNICA tužiteljstva Međunarodnog suda u Haagu Florence Hartmann izjavila je kako izvori tog pravnog tijela tvrde da se odbjegli srpski general, kojeg haški sud traži zbog ratnih zločina, i dalje krije u vojarnama u Srbiji.

Hartmann je srbijanskim vlastima predložila uvođenje uspješnog bosansko-hercegovačkog modela prema kojem bi se pomagačima haških bjegunaca uvele mjere oduzimanja imovine i zamrzavanja financijskih izvora, a čime se želi onemogućiti daljnji bijeg Mladića i Karadžića.

Kako prenosi Radio Slobodna Europa, Hartmann nije htjela otkriti otkuda tužiteljstvo prikuplja informacije o Mladićevom boravištu, te je konstatirala da se o tom pitanju ne treba javno raspravljati.

Srbijanski Nacionalni savjet za suradnju sa Haškim sudom pak nije dobio nikakve službene informacije o Mladićevim i Karadžićevim pomagačima, a član toga savjeta Zoran Lončar ocjenio je nedavne novinske napise o otkrivanju pomagača i skoroj predaji, čistim špekulacijama, prenosi beogradski B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters danas prenosi informaciju koja ovih dana dolazi iz Srbije, a prema kojoj su supruga, sin te dva vojna časnika bili ovlašteni podizati mirovinu Ratka Mladića, te da se to događalo sve do sutudenog prošle godine, što je, s obzirom na Mladićev status u svijetu, nedopustivo.

Otkako je početkom prošlog mjeseca u kanarskom hotelu Bitacora uhićen umirovljeni hrvatski general Ante Gotovina, srbijanske vlasti su se našle pod velikim pritiskom međunarodne zajednice koja pridruživanje državne zajednice Srbije i Crne Gore EU-u i NATO-u uvjetuje izručenjem Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara