Hartmann: Mladić u Srbiji, sve ostalo zavaravanje javnosti

GENERAL Ratko Mladić nalazi se u Srbiji, kao i njegov dosje, a priče o tajnoj operaciji izvođenja Mladića iz Srbije imaju cilj zavaravati javnost, izjavila je u utorak u intervjuu "Blicu" glasnogovornica glavne haške tužiteljice Florance Hartmann.

"Isto kao što to čine u Hrvatskoj da bi im povjerovali kako Gotovina nije tamo, gdje mi sigurno znamo da jest. Svatko izmišlja svoju priču da bi izbjegao obaveze. Dakle, general Mladić jest u Srbiji, a i gdje bi mu bilo bolje?! Tamo ga nitko ni ne pokušava uhititi", ustvrdila je Hartmann, dodajući da tužiteljstvo i dalje traži od Beograda Mladićev dosje, koji sigurno govori "o financijskim vezama Mladića s Beogradom".

"Ali dosje Ratka Mladića drže kao vojnu tajnu i Goran Svilanović odbija nam dostaviti taj dokument, kao i sve dokumente koji se odnose na rat u Hrvatskoj i BiH, kako ne bi mogli biti korišteni u sporu Hrvatske i Bosne protiv SRJ", kazala je Hartmann.

Nema pregovora haškog tužiteljstva i vlasti u Beogradu o prepuštanju domaćem pravosuđu predmeta četvorice optuženih vojnih i policijskih generala, kategorična je glasnogovornica haške tužiteljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"O čemu vi pričate?! Vi imate masovnu grobnicu bližu centru Beograda nego što je sam aerodrom i ništa ne činite tim povodom", rekla je Hartmann. Zapitala je: "Imate li osuđene? Imate li krivce?", dodajući da vlasti ni ne žele uhititi optužene generale, a govore o njihovu suđenju u Beogradu.

"Nema pregovora s Haškim tribunalom! Ne postoji mogućnost pregovora! Riječ je o zakonu i ne postoji drugi izbor za vaše vlasti nego da ga poštuju", rekla je glasnogovornica glavne haške tužiteljice.

Ona je dodala da nema sukoba između administracije SAD-a i glavne tužiteljice Carle del Ponte, jer je "teško i pomisliti o miru na Balkanu dok su ratni zločinci poput Mladića, Karadžića i Gotovine na slobodi". Uz to, kako je istaknula, Sjedinjene Države su "dale pet milijuna dolara za njihovo uhićenje i namjerno se prešutkuje taj dio".

(Hina) ttag br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara