Hasan Muratović podržava ustroj BiH od tri republike

BIVŠI predsjednik vlade BiH i bivši veleposlanik BiH u Hrvatskoj Hasan Muratović izjavio je da bi ustroj BiH od tri republike bio, kako se izrazio, vrlo učinkovit i funkcionalan.

"Modelom tri republike lakše bi se izgradila država BiH, jer bi za takav model postojao konsenzus", rekao je Muratović u raspravi o ustavnim promjenama BiH u emisiji koju je u utorak navečer emitirala Hercegovačka televizija.

Muratović, nedavno izabran za rektora sveučilišta u Sarajevu, kojeg se smatra jednim od najutjecajnijih dužnosnika u SDA (Stranci demokratske akcije), prvi je bošnjački dužnosnik koji je nakon rata podržao ustroj BiH od tri republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Muratović je kazao kako je o modelu ustroja triju republika u BiH raspravljalo i Povjerenstvo za ustavne promjene koje pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice radi pri Centru za sigurnost studije u Sarajevu, a čiji je i on član.

U tom Povjerenstvu, koje se bavi budućim ustrojem BiH, uključeno je 15 stručnjaka, po pet iz svakog od tri naroda u BiH. Jedan od hrvatskih članova tog Povjerenstva prof. Božo Žepić, koji je i predložio ustroj BiH od tri republike, u istoj je televizijskoj emisiji objasnio kako bi po njegovoj zamisli BiH bila sastavljena od Republike Bosne, čiji bi glavni grad bila Tuzla, Zenica ili Travnik, te od Republike Bosanska Krajina s Banjom Lukom kao glavnim gradom i od Republike Hercegovine čiji bi glavni grad bio Mostar.

Žepić je rekao kako republike u BiH mogu imati nacionalni predznak bošnjački (Republika Bosna), srpski (Republika Bosanska Krajina) i hrvatski (Republika Hercegovina) ali da po njegovu mišljenju nije nužno.

Žepić je u izjavi za Hinu rekao kako se njegov prijedlog razlikuje od prijašnjih opcija o ustroju triju republika u BiH, te dodao da Hasan Muratović nije jedini bošnjački dužnosnik koji podržava ustroj BiH od tri republike. "Razgovarao sam s mnogim drugim Bošnjacima koji također razmišljaju kao i Muratović i smatraju da je ustroj od tri republike u BiH moguće provesti", dodao je Žepić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara