Haški istražitelji nastavili ispitivati Boškoskog

HAŠKI istražitelji danas, drugog dana razgovora s bivšim makedonskim ministrom unutarnjih poslova Ljubom Boškoskim, predočili su njegovim braniteljima dokument kojim treća osoba, pozivajući se na svjedoka Johana Tarčulovskog, tereti Boškoskog za umiješanost u makedonskoalbanski sukob u mjestu Ljubotenu kod Skoplja gdje je 2001. poginulo deset albanskih civila.

To je novinarima danas izjavio odvjetnik Zvonimir Hodak ističući pritom kako je njegova skopska kolegica Jagula Kunovska haškim istražiteljima predočila dokument u kojem vlastoručnim potpisom Johan Tarčulovski u izjavi, danoj u nazočnosti odvjetnika, opovrgava umiješanost Boškoskog u taj događaj. U toj izjavi Tarčulovski je naveo kako je Boškoski nakon saznanja o sukobu, u kojem su sudjelovale paravojne makedonske postrojbe, naredio istragu i kažnjavanje počinitelja.

Hodak je susret haških istražitelja s Boškoskim ocijenio korisnim za njegova klijenta premda je svjestan velikog problema budući da je, kako je rekao, riječ o rijetkom osumnjičeniku kojega njegova makedonska vlada kompromitira i nastoji isporučiti Haagu na dulje vrijeme.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodak je pritom napomenuo kako su taj dokument, koji ide u prilog Boškoskom, haški istražitelji posjedovali, ali da ga, međutim, nisu htjeli prezentirati obrani.

Kako je izjavio Hodak, pravila postupanja Haškog suda nalažu da ako haško tužiteljstvo podigne optužnicu protiv osumnjičenika, dužno je braniteljima dostaviti dokaze protiv branjenika. Nakon toga, istaknuo je, obrana je dužna u roku od 30 dana svoje dokaze, koji idu u korist klijenta, dati na uvid haškom tužiteljstvu.

Boškoski je u pritvoru u Puli od konca kolovoza zbog drugog slučaja, sumnje da je kao makedonski ministar unutarnjih poslova 2002. naredio ubojstvo sedmorice ekonomskih imigranata iz Pakistana i Indije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara