Haški sud dopustio puštanje iz pritvora Stanišiću i Simatoviću

HAŠKI sud (ICTY) u petak je odobrio da bivši načelnik Službe državne sigurnosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i njegov zamjenik Franko Simatović Frenki, koji su optuženi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, budu pušteni na slobodu do početka suđenja, priopćio je Sud.

Žalbeno vijeće Haškoga suda pod predsjedanjem suca Theodora Merona u svojoj je odluci utvrdilo kako tužiteljstvo nije dokazalo da je Raspravno vijeće prije pogriješilo ocijenivši da postoje uvjeti za njihovo oslobađanje iz pritvora.

Raspravno vijeće je 28. srpnja ove godine odobrilo zahtjeve obrane Stanišića i Simatovića za ukidanje pritvora, no Tužiteljstvo je dan kasnije podneskom zatražilo odgodu provedbe te odluke do ulaganja žalbe. Branitelji optuženih su 6. rujna žalbenom vijeću podnijeli protuprijedloge tražeći da se odluka o oslobađanju ipak provede, što je Vijeće odbacilo 29. rujna. Tužiteljstvo je tek 8. listopada podnijelo žalbe na srpanjsku odluku o ukidanju pritvora, koje je Žalbeno vijeće danas odbacilo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanišića (54) i Simatovića (54) optužnica u pet točaka tereti po individualnoj odgovornosti za progon na političkoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje civila kao zločine protiv čovječnosti, te za ubojstva kao kršenja ratnog prava i običaja.

Tereti ih se kao glavne operativce i najbliže suradnike Slobodana Miloševića u provedbi udruženog zločinačkog pothvata, kojemu je cilj bilo prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba, prvenstveno Hrvata, Bošnjaka i bosanskih Hrvata iz velikih dijelova Hrvatske i BiH u razdoblju od 1. kolovoza 1991. do 31. prosinca 1995.

Prema navodima optužnice, Stanišić i Simatović sudjelovali su u udruženom zločinačkom pothvatu tako što su formirali, financirali i opremali specijalne postrojbe SDB-a Republike Srbije. Stanišić i Simatović su također zapovijedali pripadnicima i agentima SDB-a, te osiguravali oružje, financijska sredstva, obuku, logističku podršku i druge vrste znatne pomoći i podrške specijalnim postrojbama SDB-a Srbije, koje su sudjelovale u činjenju zločina u Hrvatskoj i BiH od 1. kolovoza 1991. do 31. prosinca 1995. Uhićeni su u Beogradu 13. ožujka 2003. u sklopu policijske operacije Sablja, dan nakon atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Na prvom pojavljivanju pred Haaškim sudom izjasnili su se da nisu krivi ni prema jednoj točki optužnice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara