Haški sud odbio pustiti Miloševića u Rusiju

HAŠKI SUD odbio je zahtjev "balkanskog krvnika" Slobodana Miloševića, koji je od suda u prosincu 2005. zatražio da ga pusti na liječnički tretman u Moskvu.

Bivši predsjednik Srbije i SRJ, optužen za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu, boluje od kronične hipertenzije i proširenja lijeve srčane pretklijetke. Zbog njegove bolesti ili iscrpljenosti suđenje je u protekle četiri godine prekidano više od 20 puta.

Sud je odbio zahtjev Miloševićevih odvjetnika ustvrdivši da nisu dokazali svoju tvrdnju, prema kojoj Milošević ne može dobiti zadovoljavajući liječnički tretman u Nizozemskoj, gdje se trenutno nalazi u pritvoru Haškog suda.

"Vijeće ističe da je optuženik trenutačno u kasnoj fazi vrlo dugog suđenja na kojem ga se tereti za brojne ozbiljne zločine, i na kraju kojeg bi, ako bude osuđen, mogao dobiti doživotnu kaznu zatvora", objavio je Haški sud.

"U tim okolnostima, ne dovodeći u pitanje jamstva Ruske federacije i osobna jamstva optuženika, sudsko vijeće ne vjeruje... da bi se optuženik, ako bude pušten, vratio na nastavak suđenja", smatra ICTY.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužitelji pretpostavljaju da Miloševićeva supruga i sin žive u Moskvi i protive se njegovom privremenom oslobađanju usprkos obećanju Rusije da će se on vratiti u pritvor Haškog suda. Tužitelji strahuju da bi ga njegovo zdravstveno stanje moglo spriječiti da se vrati u Haag.

Miloševićev sudski postavljeni branitelj Steven Kay u prosincu je prošle godine uputio podnesak kojim traži da Vijeće optuženom odobri puštanje na privremenu slobodu radi liječenja u Centru Bakuljev u Moskvi. Obrana je Vijeću dostavila jamstva Rusije za Miloševićevo puštanje na liječenje, a uz jamstva Ruske Federacije, upućena preko veleposlanstva u Haagu, obrana je dostavila i osobna jamstva optuženog Miloševića da će se nakon liječenja vratiti u pritvor ICTY-a.

Prema pravilima ICTY-a, optuženici mogu biti privremeno pušteni na slobodu ako Sud procijeni da neće predstavljati prijetnju žrtvama ili svjedocima, i ako Sud dobije odgovarajuće garancije da će se vratiti na suđenje. Zemlje u koje se optuženici žele vratiti moraju također dati garancije da će ih uhititi ako prekrše uvjete pod kojima su pušteni na privremenu slobodu.

Index.hr/Hina 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara