Haški sud Šešelju ukida mogućnost da se sam brani od optužbi?

GLAVNI tužitelj Haškog Tužiteljstva Serge Brammertz, 28. srpnja ove godine potpisao je podnesak Sudskom vijeću u kojem traži nametanje pravnog zastupnika Vojislavu Šešelju koji od samog početka suđenja konstantno ometa sudski postupak koji se u Haagu vodi protiv njega.

Brammertzov opširan podnesak, ispisan na čak 28 i stranica, detaljno opisuje kronologiju Šešeljeve "parade" na Haškom sudu. Medijima je sadržaj podneska danas djelomično ponuđen na objavu, jer su neke stranice njegovog sadržaja cenzurirane sa ciljem zaštite svjedoka involviranih u suđenje Šešelju.

Čak i prije nego je protiv njega podignuta optužnica, Šešelj je više puta ponovio da namjerava "uništiti" Haški sud. Prije i tijekom samog suđenja Šešelj je sa svojim pomagačima radio na tome da postigne svoje ciljeve, ometanje svjedoka, uništavanje institucije suda i promoviranja njegovih političkih ciljeva. Njegova nedavna djela - kako unutar tako i izvan sudnice - najbolje se razumiju u svjetlu njegovog nauma da uništi Međunarodni sud i nastavljaju se na njegovo ranije destruktivno ponašanje, stoji u podnesku glavnog tužitelja.

Još tijekom predraspravnog postupka prizivno vijeće i dva različita sudska vijeća zaključila su da Šešeljevo neadekvatno ponašanje zahtjeva prisilno dodjeljivanje zastupnika obrane. Šešelje je naime demonstrirao pet kategorija neadekvatnog ponašanja; ometanje postupka, namjerno nepoštivanje pravila, remećenje reda u sudnici, zastrašivanje i izricanje kleveta na račun svjedoka te nesposobnost da se sam brani.

Pomagači "pripremali" svjedoke

Unatoč upozorenjima Šešelj je nastavio sa sličnim ponašanjem koje je za posljedicu imalo bitnu i trajnu opstrukciju suđenja. Sudsko vijeće tako navodi da su Šešelj i njegovi suradnici sistematski proučavali listu svjedoka Tužiteljstva i pronalazili svjedoke koji su Šešelja povezivali sa zločinima iz optužnice - svjedoke koji su bili bliski sa Šešeljom ili koji su imali ključne uloge u Srpskoj radikalnoj stranci ili srpskom četničkom pokretu.

Također, Šešelj je konstantno nastojao onemogućiti davanje iskaza onim svjedocima koji su trebali svjedočiti protiv njega, a od rujna prošle godine 15 svjedoka je najavilo da će u slučaju Šešelj svjedočiti samo kao svjedoci obrane. Ti su svjedoci s Tužiteljstvom surađivali godinama, a najednom su svi odreda svoje prijašnje izjave proglasili nevažećima i naglasili da će svjedočiti samo za obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redovito su ove promjene stavova svjedoka koincidirale s približavanjem datuma njihovih svjedočenja. Članovi Šešeljevog tima obrane pripremali su svjedoke koristeći se istim jezikom za svaku osobu. Suradnici Šešeljeve obrane, odvjetnici Zoran Krasić i Petar Jojić, također su savjetovali svjedocima kako izbjeći sudske subpoene te su bili instrumenti u pripremanju lažnih izjava.

Od 15 svjedoka "insidera" koji su bili Šešeljevi politički suradnici ili su bili članovi SRS-a ili četničkog pokreta, deset ih je do sada odbilo svjedočiti za Tužiteljstvo. 15. svjedok se 22. srpnja 2008. pojavio u sudnici i promijenio iskaz koji je ranije dao Tužiteljstvu i o tome se pismeno izjasnio. Brammertz navodi da je Šešeljeva kampanja konstantne opstrukcije provođenja sudskog postupka i napadanja integriteta Haškog suda, podjednako unutar i van sudnice, očito organizirana i vrlo snažna.

Ugroženi svjedoci

8. svibnja ove godine Šešelj je pred svjedocima priznao da "svim silama želi ugroziti identitet zaštićenih svjedoka", a unatoč brojnih upozorenja Suda nastavio je svjedoke nazivati lažljivcima, kriminalcima i lažnim svjedocima.

Zbog svega toga i niza drugih razloga Brammertz zahtjeva prisilno nametanja neovisnog pravnog zastupnika koji će pred Sudom zastupati Vojislava Šešelja. Istovremeno Šešelju treba oduzeti mogućnost da se pred Haškim sudom sam brani zbog konstantnog ometanja postupka, a jednako treba postupiti s njegovim pravnim zastupnicima za koje Brammertz traži trajnu zabranu svih mogućih vrsta sudjelovanja u postupku protiv Šešelja kojemu su svojim radom konstantno pomagali u ometanju postupka.

Pri tome je zatražio trenutnu obustavu sudskog postupka protiv Šešelja koja bi prema tom zahtjevu trebala potrajati do donošenja odluke Sudskog vijeća o njegovom zahtjevu. Sudsko vijeće nema određeni rok u kojem se mora očitovati o ovom zahtjevu Tužiteljstva pa je postupak protiv Šešelja najvjerojatnije prekinut na zasad neodređen rok.

R.I.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara