Haškim optuženicima sudit će se u Hrvatskoj

Haškim optuženicima sudit će se u Hrvatskoj

OD 1. SIJEČNJA 2005. godine hrvatskom pravosuđu bit će prepušteno suđenje prema novim optužnicama za ratne zločine koje će uskoro stići u Hrvatsku. Za sada nije poznato hoće li naše pravosuđe procesuirati i slučajeve koji su već otvoreni na Sudu u Deen Haagu.

Prema informacijama do kojih je došla "Slobodna Dalmacija", Haaški sud je zatražio da se u najkraćem vremenskom roku osposobe naši sudovi, kao bi što prije mogli preuzeti procese suđenja po novim optužnicama za ratne zločine u Hrvatskoj koje će iz Haaga u Zagreb stići tijekom naredna dva mjeseca.

Odluka o početku procesuiranja optuženika za ratne zločine po prepuštenim haaškim optužnicama već je donesena.

Listu procesa koji će biti dodijeljeni hrvatskom pravosuđu sastavit će Sud u Haagu, koji će pomno pratiti tijek suđenja u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se pokaže da postojeći hrvatski sudovi nisu u mogućnosti prihvatiti i sankcionirati prepuštene sudske procese, ustrojit će se posebni državni sud za ratne zločine. Navodno je već donesena odluka prema kojoj će se od 1. svibnja ove godine početi s edukacijom i osposobljavanjem hrvatskih sudaca, državnih odvjetnika i svih drugih djelatnika koji će posredno i neposredno biti uključeni u procese suđenja.

Prije dva dana izrečene tvrdnje ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt da neće biti novih haaških optužnica netočne su, jer lista optuženika za ratne zločine nije zaključena. Koliko će novih optužnica još stići u Hrvatsku može se samo nagađati.

S obzirom na posljednje pristigle optužnice koje sadrže niz političkih kvalifikacija i koje Hrvatsku terete za međunarodni sukob i agresiju u BiH, bit će vrlo zanimljivo vidjeti kontekst novih optužnica koje je pripremila Carla del Ponte.

Predviđa se da će optuženim generalima Rahimu Ademiju, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču suditi na hrvatskim sudovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara