Haško tužiteljstvo: Gotovina nije odgovoran za Čermakove postupke

Haško tužiteljstvo: Gotovina nije odgovoran za Čermakove postupke

HAŠKO tužitejstvo ne smatra generala Antu Gotovinu, zapovjednika Zbornog područja Split u vrijeme Oluje, odgovornim za postupke tadašnjeg zapovjednika kninskog garnizona generala Ivana Čermaka koje je on činio u svojstvu predstavnika hrvatske Vlade ili osobe odgovorne za rad civilne policije, pojasnilo je danas tužiteljstvo na nalog raspravnog vijeća.

Raspravno vijeće je, naime, prije desetak dana haškom tužiteljstvu, a na zahtjev obrane generala Ante Gotovine koja je prigovorila zbog nepreciznosti u optužnici, prije desetak dana naložilo haškom tužiteljstvu da dostavi pojašnjenja vezana uz više nejasnoća poput odnosa generala Gotovine i Čermaka ili područja na kojem su djelovali pripadnici tzv. zajedničkog zločinačkog pothvata.

Haški sud objavio je početkom ožujka, podsjećamo,  tekst skraćene optužnice u predmetu Gotovina, Markač i Čermak prema kojem je tužiteljstvo odustalo od progona za djela počinjena tijekom listopada i studenog 1995. godine te za djela počinjena u šest od 20 općina dosad obuhvaćenih optužnicom. Radi se o djelima na području Kijeva, Lovinca, Polače, Smilčića, Titove Korenice i Udbine.

Optužnica i dalje tereti Gotovina, Markača i Čermaka da su počinili zločine nad srpskim stanovništvom prije, tijekom i nakon operacije Oluja, etničkim čišćenjem koje je smišljeno u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja jedna novinska agencija, tužiteljstvo je pojasnilo kako je pod općenitom formulacijom "iskopavanja masovnih grobnica" mislilo na tri lokacije - ekshumacije na grobljima u Kninu, Gračacu u Korenici, a štos e tiče osoba nad kojima je general Gotovina imao efektivnu kontrolu tužiteljstvo je pojasnilo da pod "osobama na koje bi mogao izravno i značajno utjecati" podrazumijeva ne samo podređene osobe, nego i svaku drugu osobu koju je Gotovina mogao instrumentalizirati.

Početak suđenja zakazan je za 7. svibnja.

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara