Haško tužiteljstvo traži 6 mjeseci zatvora i 50.000 eura kazne za Margetića

TUŽITELJSTVO Međunarodnog kaznenog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) zatražilo je za hrvatskog novinara Domagoja Margetića kaznu od 6 mjeseci zatvora i 50.000 eura zbog nepoštivanja toga suda, odnosno zbog objavljivanja identiteta zaštićenog svjedoka na suđenju generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću.

Margetićev odvjetnik Veljko Miljević potvrdio je za Index zahtjev Tužiteljstva dodajući kako je isto bilo najavljeno još prošle godine te kako u njemu nema ništa novog.

"Radi se o zahtjevu za kaznu koju je Tužiteljstvo najavilo još prošle godine nakon glavne rasprave i ona nije ništa novo. Prije nekoliko dana taj zahtjev je i službeno zaprimljen na Sudu nakon čega slijedi donošenje odluke o kazni za Margetića." - kazao je Miljević.

Odvjetnik Domagoja Margetića objasnio je kako je tijekom postupka Tužiteljstvo Sudu predočilo preko 30-ak konkretnih i preciznih dokaza koji imaju svoju pravnu težinu, međutim rekao je i da je tim obrane predočio tri čvrsta dokaza temeljem kojih sudsko vijeće može uvidjeti da je Margetić bio u "opravdanoj stvarnoj zabludi".

Sam dokazni postupak o Margetićevoj zabludi bio je vrlo kompliciran jer je Tužiteljstvo nastojao dokazati da je on u trenutku objavljivanja Mesićevog identiteta i njegovog svjedočenja (koje je bilo tajno), znao da se isti ne smiju objaviti.

Poznato je pak kako je haški sud i sam na svojim stranicama, prije nego što je to učinio Margetić, objavio identitet zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića, no o tome se nije znalo dok informacija nije osvanula na internet stranici Domagoja Margetića.

ICTY je nakon toga zatražio skidanje sadržaja svjedočenja, što Margetić nije učinio te je nakon nekoliko tjedana njegova stranica prisilno ugašena.

Veljko Miljević kaže kako datum odluke o kazni nije precizno određen te da ista može biti donesena praktički "već sutra ili u narednih mjesec ili dva mjeseca".

Prihvati li Sud zahtjev Tužiteljstva, koji je u Margetićevom slučaju osobno potpisala glavna tužiteljica Carla del Ponte, Miljević najavljuje podnošenje žalbe na odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog istog slučaja, odnosno prenošenja informacije o identitetu i sadržaju djela svjedočenja Stjepana Mesića, novčanim kaznama kažnjeni su Markica Rebić, bivši čelnik Sigurnosno informativne službe, i Ivica Marijačić, glavni urednik zadarskog tjednika "Hrvatski list". ICTY je obojici presudio po 15.000 eura novčane kazne.

Kolumnist i bivši glavni urednik splitske Slobodne Dalmacije Josip Jović, zbog istog je slučaja kažnjen s 20.000 eura novčane kazne, a splitski je list u potpunosti na sebe preuzeo isplatu kazne.

Udruga "Jedino Hrvatska" osudila zahtjev Tužiteljstva ICTY-a

Udruga koja je prije nešto više od mjesec dana najavila zajednički izlazak na ovogodišnje parlamentarne izbore, a sastavljena od 25 stranaka i udruga primarno desne političke orijentacije, reagirala je priopćenjem povodom zahtjeva Tužiteljstva za prilično visokom kaznom za Domagoja Margetića, inače tajnika Udruge "Jedino Hrvatska".

"Udruga Jedino Hrvatska sa zgražanjem je doznala da haška tužiteljica Carla del Ponte traži od Suda da novinara Domagoja Margetića, inače našeg tajnika, osudi na šest mjeseci zatvora i 50 tisuća eura novčane kazne.

Domagoj Margetić ničim nije bio obvezan čuvati haške tajne, a profesionalna mu etika, kao novinaru, ne dopušta da javnosti taji društveno relevantne obavijesti.

Udruga Jedino Hrvatska smatra nedopustivim i neprimjerenim demokratskom svijetu bilo kakvo zatvaranje novinara zbog objavljivanja istine.", navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Milovan Šibl.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara