Haško tužiteljstvo u završnoj riječi brani presudu Blaškiću

HAAŠKO tužiteljstvo u završnoj riječi u utorak poručilo je žalbenom vijeću Haaškog suda da novi dokazi obrane bivšeg zapovjednika operativne zone Središnja Bosna ne potkrepljuju tvrdnje da Tihomir Blaškić nije imao kontrolu nad jedinicama koje su počinile zločine, kao i da teze u žalbenom postupku obrane nisu dovele u pitanje zaključke presude kojom je Blaškić osuđen na 45 godina zatvora.

Na završnim riječima tužiteljstva nije bilo vodećeg tužitelja u prvostupanjskom dijelu tog predmeta Marka Harmona, koji je proteklog tjedna vodio ispitivanje svjedoka obrane na raspravi o novim dokazima obrane.

Odvjetnik Anto Nobilo, prije završne riječi tužitelja, obrazložio je zašto obrana smatra da je pravni temelj dijela presude koja se bavi Blaškićevom odgovornošću za zločine na području Kiseljaka nejasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na galeriji završne riječi pratio je zagrebački odvjetnik Željko Olujić, inače branitelj zapovjednika HVO-a kiseljačkog područja Ivice Rajića, kojeg je Haaški sud optužio za zločine počinjene na tom području uključivši zločin nad muslimanskim stanovništvom Stupnog Dola. Završne riječi pratio je i odvjetnik bivšeg zapovjednika 4. bojne vojne policije HVO-a Paška Ljubičića, Tomislav Jonjić. Ljubičića je haaški sud optužio za pokolj muslimana u Ahmićima.

Završne riječi tužitelja nastavljaju se u srijedu.

(Hina) ps br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara