Hatamijeva stranka prijeti da će bojkotirati izbore

POLITIČKA stranka iranskog predsjednika Mohameda Hatamija zaprijetila je da će bojkotirati parlamentarne izbore ukoliko se ne ukine zabrana izbornog natjecanja za nekoliko tisuća reformističkih kandidata, objavili su u ponedjeljak iranski listovi.

Regularnost parlamentarnih izbora, zakazanih za 20. veljače, stavljena je pod veliki upitnik odlukom Vijeća čuvara (tijela koje nadgleda jesu li državni zakoni u skladu s islamskima) da se gotovo polovini od 8200 kandidata zabrani sudjelovanje na izborima.

U velikoj većini radi se o Hatamijevim saveznicima, čiji su višegodišnji pokušaji reformiranja zemlje uvijek nailazili na otpore konzervativaca koji ne žele bilo kakvo ublažavanje iranskih islamskih vrijednosti i političkog sustava.

Mnogi ministri u vladi i guverneri iranskih provincija zaprijetili su da će dati ostavke ukoliko se ne povuče odluka Vijeća čuvara. Deseci liberalnih zastupnika već danima iz istog razloga prosvjeduju u parlamentu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reformisti optužuju iranske konzervativce da pokušavaju izravno utjecati na rezultate izbora i tako ponovo osvojiti prevlast u parlamentu koju su izgubili na izborima prije četiri godine.

Hatamijeva stranka i njegove pristaše i ranijih su godina najavljivali bojkote i ostavke, ali se to nikada nije dogodilo. Mnogi analitičari, ali i većina građana smatraju da neće ni ovoga puta. Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi izjavila je u razgovoru za londonski Guardian da bi Hatami ovoga puta svoje prijetnje trebao i stvarno realizirati.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara