Havel obilježio petnaestu obljetnicu baršunaste revolucije

VACLAV HAVEL, bivši češki predsjednik koji je sudjelovao u rušenju komunizma 1989. obilježio je u srijedu u središtu Praga 15. obljetnicu početka "baršunaste revolucije", u nazočnosti velikog broja građana Praga.

U pratnji supruge Dagmar, Havel je položio vijenac ispred spomenika u Nacionalnoj ulici, simbola golorukih studenata koji su bili žrtve komunističke policije u mirnim studentskim prosvjedima 17. studenoga 1989.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom kratke konferencije za tisak, bivši državni poglavar izrazio je žaljenje zbog ponovnog jačanja komunističke stranke KSCM koja je u zadnje vrijeme prerasla u drugu političku snagu u zemlji, dodavši kako "to nije dobra pojava".

U poslijepodnevnim satima u parlamentu se održava i svečana sjednica posvećena 15. obljetnici pada komunizma u bivšoj Čehoslovačkoj, u nazočnosti sadašnjeg češkog predsjednika Vaclava Klausa.

Nešto kasnije, praški će studenti organizirati mimohod u kojemu će proći istim putem kao i njihovi studenti 17. studenoga 1989. Tako žele upozoriti na sve veću nostalgiju u češkom društvu za komunizmom. Prema nedavnom istraživanju, svaki pet Čeh žali za bivšim režimom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara