HAZU organizirao simpozij o glavoboljama

Simpozij "Znanstveni pristup dijagnostici i terapiji glavobolja" u organizaciji Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) održan je danas u Preporodnoj dvorani palače narodnog doma u okviru Tjedna mozga koji se obilježava od 15. do 21. ožujka.

Glavna tema toga znanstveno-stručnog skupa su novosti u sprječavanju i liječenju glavobolje, a predavanja su održali profesori sa zagrebačkih, splitskih, riječkih i osječkih klinika za neurologiju.

Osnovne podatke o glavobolji kao najčešćoj dijagnozi u medicini iznijela je predstojnica Klinike za neurologiju KB-a "Sestara milosrdnica" u Zagrebu Vida Demarin koja je i vodila skup.

Podsjetivši kako je migrena povremena glavobolja s tipično unilateralnom pulsirajućom boli, s mučninom, povraćanjem i osjetljivošću na buku i svjetlost, koja može potrajati od četiri do 72 sata, Demarin je upozorila kako u Hrvatskoj od migrene boluje više od 400.000 ljudi. Po njezinim riječima većina se bolesnika liječi neprimjereno ili na svoju ruku, a samo 10 posto odlazi liječniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanja utjecaja migrene na društveni i privatni život pokazuju da oboljeli u prosjeku šest dana u tjednu rade s pola radne mogućnosti, 56 posto izgubi dva radna dana na mjesec, u slobodno vrijeme gube osam dana godišnjeg odmora, a 12 dana rade sa smanjenom aktivnošću, navela je Demarin.

Zaključila je kako rezultati takvih istraživanja pokazuju da je obiteljski i društveni život osoba sklonih migrenama poremećen te da stalno strahuju od sljedećeg napadaja.

(Hina) xsdju ymć



Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara