HB poziva predsjednika Mesića da se odrekne imuniteta

POTPREDSJEDNIK Hrvatskog bloka (HB) Milan Kovač pozvao je danas predsjednika Republike Stjepana Mesića da se odrekne imuniteta i pojavi na sudu na kojem će ga tužiti zbog klevete.

Kovač je to najavio potaknut nedavnom privatnom parnicom predsjednika Mesića i Borisa Mikšića zbog klevete, odnosno Mesićevom izjavom nakon suđenja - kako je osuđujuća presuda Mikšiću poruka svima koji sudjeluju u izborima da se ne mogu služiti lažima.

Kovač je podsjetio kako je upravo Mesić u predizbornoj kampanji 1999. te potom u knjizi "Građanin predsjednik", ustvrdio da su "Milan Kovač i Stjepan Tuđman na putu od Zračne luke Zagreb do barake HDZ-a izgubili torbu punu novca koji su prikupili u iseljeništvu".

Zbog te izmišljotine javno sam ga proglasio lažovom i najavio da ću zadovoljštinu tražiti na sudu, rekao je Kovač.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dodao je da je Općinski sud odbacio njegovu tužbu protiv Mesića zbog toga što u određenom roku nije dostavio odobrenje Ustavnog suda da se Mesiću skine imunitet. Drugostupanjski županijski sud prihvaća obrazloženje Općinskog suda i nakon toga sam pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom, rekao je Kovač dodajući da je Ustavni sud na sjednici održanoj 24. studenoga 2005. donio rješenje da za to nije nadležan.

U sličnom postupku, naveo je nadalje Kovač, u svibnju 2002., Ustavni sud je pak odlučio da samo sudovi pred kojima se vodi kazneni postupak, mogu od njega tražiti skidanje imuniteta.

U kontekstu navedenoga, Kovač je ocijenio da sadašnje stanje u pravosuđu omogućava Mesiću da govori što želi, a zato ne odgovara.

"Kao borca za pravnu državu i istinoljupca", Kovač ga je pozvao da se odrekne imuniteta. Ne tražim ekspresno suđenje, ne tražim 60 tisuća kuna za duševne boli, ne tražim publicitet. Tražim samo utvrđivanje istine jer tvrdim da je Stjepan Mesić lagao, zaključio je Kovač na konferenciji za novinare.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara