hck: na jarunu 2. listopada vježba u slučaju potresa

Niz timova za djelovanje u žurnom stanju poput vatrogasaca, civilne zaštite, gorske službe spašavanja, Crvenog križa i policije u subotu, 2. listopada, na Jarunu će izvesti pokaznu vježbu zaštite i spašavanja u slučaju razornog potresa, najavio je danas Hrvatski Crveni križ (HCK).

"To je zajednički posao s ciljem da se zbliže sve službe koje su potrebne u takvim situacijama, a ujedno i poruka zakonodavcu da što prije usvoji zakon o zaštiti i spašavanju", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HCK-a Jadranko Crnić.

Prijedlog tog zakona najvjerojatnije će se idućeg tjedna naći pred Vladom, najavio je zamjenik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić.

Novi zakon trebao bi omogućiti da se s jednog mjesta koordinira rad svih službi za spašavanje, koje bi bile pozivane na jedinstveni broj 112.

Vježbom na Jarunu želi se prikazati međusobna povezanost i koordiniranost svih službi te procijeniti mjere koje treba poduzeti za povećanje djelotvornosti u slučaju nesreća većih razmjera, rekao je predstojnik HCK-a Nenad Javornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe prikazat će vježbu spašavanja osoba s visokih objekta uz pomoć spiralne spusnice, saniranje akcidenata na vodi nakon izlijevanja kemikalija i vježbu gašenja požara.

Civilna zaštita sudjelovat će s posebnim postrojbama za spašavanje na vodi i ekipama koje uz pomoć pasa traže stradale u ruševinama, dok će Hrvatska gorska služba spašavanja pokazati vježbu spašavanja osoba iz visokih objekata.

Liječničke ekipe prikazat će zbrinjavanje ranjenih u izmještenoj kirurškoj jedinici, a policija će sudjelovati u vježbi s postrojbama koje će osiguravati prostor na kojem se dogodio inscenirani potres.

HCK će podići šatorsko naselje za potrebe stradalih osoba s kuhinjom, pitkom vodom, sanitarnim čvorovima i strujom, a kao gost će sudjelovati Njemački Crveni križ s modulom standardizirane zdravstvene stanice.

(Hina) xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara