HCR: Cijena projekta razminiranja ne utječe na sigurnost pirotehničara

HRVATSKI centar za razminiranje (HCR) osudio je danas izjave predstavnika Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja i Udruge poslodavaca na poslovima razminiranja kojim je nedavno stradanje dvojice pirotehničara dovedeno u vezu sa cijenom projekata razminiranja.

Prvi je teže tjelesne ozljede zadobio Ilija Barbarić, 25. listopada na radilištu tvrtke DOK-ING na području Belišća, a potom Zvonko Bjelokapić, 16. studenoga na projektu razminiranja trase buduće autoceste u Ličko-senjskoj županiji.

Od 1998. godine stradalo je ukupno 44 pirotehničara. Godine 1998. bilježimo 13 slučajeva stradavanja, a svake slijedeće taj broj je padao tako da su u 2002. zabilježena četiri incidenta, napominje HCR u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 1998. godini prosječna cijena razminiranja četvornog metra bila 19 kuna, dok je tijekom sljedećih godina padala, kao i broj stradalih pirotehničara, pa se postavlja pitanje kako su 1998. uz visoke cijene zabilježeni toliki slučajevi stradavanja?

Sigurnost pirotehničara ovisi isključivo o uvjetima na radilištu koje mu stvori njegov poslodavac, ispravnosti opreme, klimatskim uvjetima, težini projekta i broju mina, a pokušaji manipuliranja stradalim kolegom i vezivanje uzroka stradavanja sa zaradom u razminiranju zaslužuju svaku osudu i gnušanje, ističe HCR.

HCR će se i dalje zalagati za donošenje Zakona o razminiranju kojim bi se pirotehničarima regulirala sva prava, kao što i sada, dok smo u mislima uz Iliju Barbarića i Zvonka Bjelokapića želeći im brzi i uspješan oporavak, podržavamo ostvarivanje svih njihovih zakonski osiguranih prava, naglašava se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara