HCR: Početkom iduće godine Zagrebačka županija trebala bi biti očišćena od mina

ZAGREBAČKA županija početkom iduće godine trebala bi u potpunosti biti očišćena od mina zaostalih iz Domovinskog rata, rekao je danas Mirko Ivanušić, zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) predstavljajući šestomjesečni rad HCR-a na području Zagrebačke županije.

Prema Ivanušićevim riječima u prvom polugodištu ove godine u Zagrebačkoj županiji tehničkim izviđanjem i razminiranjem zajednici je vraćeno na korištenje 1.189.949 četvornih metara zemljišta i više nije minski sumnjiva površina. Od toga je samim razminiranjem vraćeno 117.298 četvornih metara pri čemu je pronađeno i uklonjeno 3676 mina i to većinom na teškom terenu uz rijeku Kupu gdje je tijekom Domovinskog rata bila linija razdvajanja, izvijestio je Ivanušić.

Najavio je da će se uskoro raspisati javni natječaj za razminiranje područja oko Pokupskog a već je zaokružena financijska konstrukcija u kojoj je Zagrebačka županija donirala 250 tisuća kuna, a Grad Zagreb 60 tisuća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanušić je dodao da je u akciji "I ja mogu razminirati jedan metar četvorni" prikupljeno oko 350 tisuća kuna, a preostali novac do predviđenih milijun kuna, koliko se očekuje od te akcije, uplatit će zagrebačka poduzeća.

HCR će u svim minski zagađenim županijama predstaviti svoj polugodišnji rad. Tijekom ove godine će u potpunosti razminirati Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a na popisu minski sigurnih županija iduće godine osim Zagrebačke bit će Virovitičko-podravska i Dubrovačko-neretvanska, najavio je Ivanušić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara