HCR podupire zahtjeve pirotehničara

HRVATSKI centar za razminiranje (HCR) i Savjet HCR-a podupiru najveći dio zahtjeva pirotehničara s jučerašnjeg prosvjeda u Zagrebu, jer su to i zahtjevi HCR-a, rekao je ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth na današnjoj konferenciji za novinstvo u Sisku.

Jungwirth je istaknuo da podupiru zahtjeve poslodavaca i Sindikata zaposlenih u poslovima razminiranja da se donese novi zakon o razminiranju, ujednači rad svih tvrtaka za razminiranje" te sve akcije poslodavaca i Sindikata da se unaprijedi kvaliteta razminiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o teškoćama u ostvarenju plana donacija, kazao je da su s donatorima uskladili i ugovorili da će 37,5 milijuna kuna od ITF-a (nevladina udruga za humanitarno razminiranje sa sjedištem u Ljubljani i 19,5 milijuna kuna od Europske unije u cijelosti biti doznačeni u drugom i trećem tromjesečju ove godine, ali da je to izostalo. Po njegovim riječima donacije su, posebno najveća, ITF-ova, izostale u "onom trenutku kad su donatori uočili da je ravnopravnost i sloboda tržišne utakmice ugrožena dogovorom poslodavaca o cijenama na javnim nadmetanjima u prosincu prošle i u siječnju ove godine". Zbog toga su donacije odmah zaustavljene pa u drugom tromjesečju nije razminiran nijedan prostorni metar iz donacija a smanjen je i opseg poslova razminiranja, naveo je Jungwirth.

Dodao je da su razgovorima s donatorima, posebno s ITF-om, teškoće u provedbi plana donacija najvećim dijelom uklonjene. Ustvrdio je "da će se pojave, poput nedovoljne transparentnosti, zatvorenosti tržišta i neslobode tržišne utakmice, uvijek odraziti na ponašanje donatora i donacije". Poručio je poslodavcima i Sindikatu da "moraju osigurati potpunu transparentnost i otvorenost tržišta ako žele da se povećava donatorski udio u razminiranju".

"Zbog izostanka donacija ni na koji način nije dovedena u pitanje obveza iz Nacionalnog programa protuminskog djelovanja, po kojemu će Hrvatska biti razminirana do 2010., a ni u jednom trenutku nisu bili zaustavljeni radovi", izjavio je Jungwirth. Napomenuo je da se "u najkritičnije vrijeme, od 5. do 11. svibnja, radilo na 15 projekata u kojima se razminirao kilometar i pol prostora pod minama".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara