HČSP i HKDU: Hrvatska nije talac generala Gotovine, već kukavičke hrvatske politike

"HRVATSKA nije talac generala Ante Gotovine, već kolebljive i kukavičke hrvatske vanjske politike koja je doživjela svoj krah i kukavičke hrvatske Vlade", stajalište je Hrvatske kršćansko-demokratske unije (HKDU) i Hrvatske čiste stranke prava (HČSP), izneseno na današnjoj konferenciji za novinare.

Komentirajući jučerašnji sastanak haaške tužiteljice Carle del Ponte i premijera Ivice Račana, predsjednik HKDU-a Anto Kovačević ocijenio je da je na generala Gotovinu "otvoren lov, da general Norac čami u riječkom kazamatu, a na ovim prostorima Haag želi izjednačiti krivnju za rat između žrtve i agresora".

Pozvao je Carlu del Ponte da prekine progon generala Gotovine, a hrvatskoj Vladi je poručio da će joj se moći vjerovati onda kada general Gotovina od optuženika postane osumnjičenik.

Postavivši pitanje "Europska unija ili Gotovina", Kovačević smatra da "Europska unija nije lijepa vila koja će riješiti sve probleme Hrvata", dodavši kako ne vidi razlog da se srlja u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komentirajući odnose sa susjednom Slovenijom, ocijenio je da dok hrvatska vanjska politika šuti, slovenskoj je strani uspjela svaka trgovina i svaka prijevara s hrvatskom stranom, spomenuvši otvorena pitanja sa Slovenijom poput Svete Gere, Ljubljanske banke, Krškog i slično.

Na predstojeće parlamentarne izbore HKDU izlazi s HČSP-om i tu koaliciju smatra principijelnom, a ne interesnom, ocijenivši da očekuju dobre izborne rezultate. Izrazio je žaljenje da se u medijima HKDU marginalizira iako je već 13 godina parlamentarna stranka.

Složivši se sa stajalištima predsjednika HKDU-a, Luka Podrug, predsjednik HČSP-a, rekao je da hrvatska vlast poistovjećuje haaško tužiteljstvo i sam sud iako je tužiteljstvo samo jedna strana u postupku. Poručio je hrvatskoj Vladi da poput ruandske zatraži od UN-a opoziv Carle del Ponte.

Predstojeće izbore Podrug je ocijenio najneravnopravnijima do sada i izrazio sumnju u vjerodostojnost predizbornih ispitivanja javnog mnijenja koje koaliciji HKDU-a i HČSP-a ne daju velike šanse.

Podrug procjenjuje da će ta koalicija preuzeti velik broj pravaški orijentiranih glasača nezadovoljnih prevrtljivom politikom predsjednika HSP-a Ante Đapića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara