HDDU:SROZANO DOSTOJANSTVO GLUMAČKE PROFESIJE U HRVATSKOJ

Hrvatsko društvo dramskih umjetnosti (HDDU) ocijenilo je na današnjoj izvanrednoj skupštini, potaknutoj ´medijskim napadima na glumački ceh´, da mediji i politika srozavaju dostojanstvo glumačke profesije u Hrvatskoj.

HDDU će zatražiti od Suda časti Hrvatskog novinarskog društva da se očituje o svrsi napisa u medijima koje glumce vrijeđaju kao ceh. Članovi Društva revoltirani su kolumnom Ante Tomića u ´Jutarnjem listu´ u kojoj je on pisao o glumcima koji su odbili gostovati u Jugoslaviji ili surađivati s tamošnjim kazalištima.

Tekst Ante Tomića jedan je od najuvredljivijih koji su dosad napisani o glumcima, no uklapa se u estradni tretman kulture u Hrvatskoj, rekao je Vedran Mlikota, član Upravnog odbora Društva.

Dio glumaca želio je da se novinarima koji vrijeđaju glumce otkaže suradnja (jer su, primjerice, Tomić i Miljenko Jergović, i autori dramskih tekstova koji se igraju u kazalištima), no zaključeno je da se HDDU ne može uplitati u repertoare kazališnih kuća.

Boris Svrtan ocijenio je da su se ´afere´ o gostovanju HNK u Beogradu te koprodukciji ´Gavelle´ s kazalištem u Podgorici pretvorile u ´orkestriranu´ medijsku hajku nad glumcima.

Podsjetivši da se u medijima o glumcima pisalo kao o šank-parazitima, fašistima, ksenofobima i sinekuristima Svrtan je pozvao glumce da sami počnu mijenjati stvari. Tako je prozvao vodstvo ´Gavelle´ da radi za vlastite, a ne kazališne interese, a Ministarstvo kulture da nema strategiju rada.

Ravnatelj ´Gavelle´ Krešimir Dolenčić odbacio je te navode, istaknuvši kako ne želi odgovarati na osobne sukobe, a najavio je i mogućnost sudskog rješavanja optužbi na njegov račun.

Dolenčić kaže da će prihvatiti odluku glumaca koji zbog osobnih razloga ne žele glumiti u Jugoslaviji, iako mu nije jasno zbog čega se to pitanje pretvorilo u izdaju Domovinskog rata.

´Na djelu je brutalna hajka na glumce u kojoj sudjeluju ravnatelji teatara, novinari, pisci i činovnici Ministarstva kulture´, naglasio je Zlatko Vitez. On drži da je to napad na domoljublje jer, napomenuo je, Hrvatska je nužno zlo za one koji žele suradnju sa Srbijom i Crnom Gorom, a ne s Europom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vid Balog smatra da još nije vrijeme da se ide u Jugoslaviju (osim u Suboticu, Boku Kotorsku), a Martin Sagner da se o tome ne može ni govoriti dok se ne pronađu grobovi svih ubijenih i nestalih.

Hrvoje Hitrec je rekao da se nad hrvatskim glumištem događa agresija s političkom pozadinom te da bi takve suradnje u konačnici ´mogle ponovo dovesti u ratno stanje´.

Barbara Nola iz glumačkog ansambla ´Gavelle´ izrazila je svoju zgranutost pisanjem novinara o glumcima, ali i načinom na koji se na skupštini nju i njene kolege osuđuje zbog suradnje s podgoričkim kazalištem, kao obnoviteljima ´sila Jugoslavije´.

´Predizborne politikantske krtice unose razdor među nas´, rekao je Željko Vukmirica, poručivši kolegama da ne smiju dopustiti da se njima manipulira u dnevno-političke svrhe, zbog čega je iznimno važno da se donese zakon o kazalištima.

U svezi tog zakona, a na inicijativu Vitomire Lončar, od ministra kulture Antuna Vujića HDDU tražit će se da odgovori u kojoj je fazi priprema zakona, da osnuje skupinu za rad na njemu te da ako ona postoji u izradu zakona uključi i struku. Ako se ti zahtjevi ne ostvare u roku od 60 dana tražit će se Vujićeva ostavka.

Ministarstvu će se uputiti i pismo u kojem će se tražiti da ´napokon profunkcioniraju Vijeća za kazališno-scensku djelatnost´.

Ministar Vujić je u izlaganju na početku skupštine rekao da u sklopu potpisane kulturne suradnje s istočnim susjedima u takvim aktivnostima mora sudjelovati i kazalište, iako, smatra on, ´nikoga se ni na što ne treba prisiljavati´.

Za Zakon o obveznim doprinosima, kojeg samostalni umjetnici ne žele prihvatiti jer im mirovinu umanjuje na 840 kuna, Vujić je rekao da je nastao s dobrim namjerama kako bi umjetnici imali socijalna prava tamo gdje ostvaruju honorare.

S današnje burne skupštine HDDU će objaviti priopćenje za javnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara