HDP na plenumu predstavio buduće prijekte

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) na današnjem je plenumu, koji je okupio 70ak članova, predstavilo buduće projekte i izvijestilo o aktivnostima od osnutka u listopadu prošle godine.

U prvoj fazi bili smo suočeni s nizom pritisaka Društva hrvatskih književnika (DHK), no unatoč tome uspjeli smo se registrirati, okupiti članstvo i početi projekte, rekao je predsjednik HDP-a Velimir Visković u Kulturno-informativnom centru.

Od dvije struje u DHK-u jedna je za suradnju, a druga kao da teško može podnijeti da postoji još jedno društvo pisaca i boji se za svoje plaće i državne dotacije, smatra Visković.

Izrazio je nadu da će u DHK-u prevladati ´konstruktivna struja´ i da će se suradnja s njima ostvariti, primjerice kod organizacije Šoljanovih dana u Rovinju. Kao most suradnje Visković vidi one književnike koji su još uvijek članovi obaju društava.

Društvo je u prosincu od Grada Zagreba dobilo prva sredstva, 20 tisuća kuna, rekao je Visković, usporedivši to s iznosom od 900 tisuća kuna koliko, kako je kazao, za hladni pogon dobiva DHK.

HDP zasad ima 138 članova, s još tridesetak ih je u pregovorima i to bi bio optimalan broj stalnog članstva, rekao je Visković, izrazivši uvjerenje da će energija srednje i mlađe generacije biti glavni pokretač djelatnosti Društva.

´Nemamo ambiciju biti krovna i konkurentna udruga DHK-u u okupljanju svih koji se bave književnošću. Težimo principima elitizma, a nećemo podupirati diletantizam u književnosti koji je u DHK-u sve više dolazio do izražaja´, rekao je.

Vladimir Stojsavljević, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu i član HDP-a, najavio je rješavanje pitanja smještaja Društva.

Prostorije Društva, koje je dosad djelovalo u Institutu Vlado Gotovac, bit će u bivšoj kući ´Mimara´ na Gornjem gradu. Taj bi prostor HDP dijelio s P.E.N.-om i Hrvatskim centrom ITI-UNESCO. Za tribine i promocije trebao bi se preurediti podrumski prostor, no za to još nisu osigurana financijska sredstva.

Članovi su na plenumu dobili prvi dvobroj ´Književne republike´. Njeno uredništvo je u DHK-u uređivalo ´Republiku´, no izlaskom iz DHK-a moralo je promijeniti ime časopisa. ´Već idući tjedan mogao bi izaći dvobroj za ožujak i travanj´, najavio je Visković.

Društvo će izdavati i ´Europski glasnik´, iako se to pokušalo onemogućiti sudskim prijetnjama DHK-a, rekao je Visković, a u planu je i pokretanje revije koja će promovirati hrvatsku književnost na stranim jezicima.

U sklopu međunarodnih aktivnosti, HDP će organizirati razmjenu francuskih i hrvatskih pisaca, na relaciji Montpeiller-Dubrovnik, a u Beču će se sastati s delegacijom austrijskog društva književnika. Društvo će se predstaviti u Rimu.

Potpredsjednik HDP-a Nenad Popović predložio je osnivanje zaklade koja bi financirala prevođenje hrvatskih pisaca, te inicijativu za dobivanje jedne prazne školske zgrade u Istri, buduće ´književne kuće´ koja bi postala mjesto susreta književnika.

Zoran Ferić, član Upravnog odbora, drži da bi Društvo trebalo potaknuti alternativni program za srednje škole kojim bi se vrednovala suvremena hrvatska književnost, te poticati kontinuitet radionica kreativnog pisanja.

Na skupštini je upozoreno na loš status hrvatskih slobodnih pisaca, pogoršan dodatnim oporezivanjem autorskih honorara.

´Ako ostvarimo barem dio onoga što smo zacrtali, napravili smo mnogo´, zaključio je Visković, ocijenivši da je cilj današnjeg skupa bio okupiti članstvo i pokazati što je Upravni odbor dosad napravio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara