HDZ BiH i HDZ 1990. potpisali sporazum s Dodikom

Foto:

PREDSJEDNICI SNSD-a, SDS-a, HDZ BiH i HDZ 1990 potpisali su u danas u Mostaru sporazum o suradnji, koji će biti temelj za formiranje vlasti na državnoj razini, pišu Nezavisne novine. U zajedničkoj potpisanoj izjavi navodi se da prilikom konstituiranja organa vlasti na razini BiH treba poštovati princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda, ali i poštovati ustaljena praksa rotacije predstavnika konstitutivnih naroda na ključnim funkcijama. Istaknuto je da će samo vlast formirana na ovim principima imati osiguranu potporu i legitimnost u cijeloj BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranke potpisnice smatraju da ubrzavanje europskih integracija predstavlja prioritetan zadatak, te u okviru toga primarni korak je usklađivanje Ustava s odlukom Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić - Finci", donošenje zakona o popisu stanovništva na razini BiH i pronalaženje rješenja u vezi s pitanjem državne pomoći, čime bi bili stečeni uvjeti da BiH podnese prijavu za dobivanje statusa kandidata za prijem u EU. SNSD, SDS, te dva HDZ-a pozivaju sve ostale parlamentarne stranke u BiH da daju puni doprinos rješavanju aktualne krize u formiranju vlasti i pokažu punu odgovornost za buduću suradnju u BiH na ravnopravnim osnovama.

Dragan Čović, čelnik HDZ BiH, kazao je da je zadovoljan što su stranke koje predstavljaju izbornu volju Srba i Hrvata postigle dogovor o uspostavljanju vlasti na državnoj razini, te potpisale sporazum. Milorad Dodik, lider SNSD-a, izjavio je da je ovaj sastanak samo nastavak razgovora SNSD-a i SDS-a s oba HDZ-a, koji pokazuje zajednički interes da u skladu s Ustavom i zakonima budu provedeni izborni rezultati. "Naš cilj je formiranje legitimne i legalne vlasti u BiH i vraćanje izbornog procesa u legalne i legitimne okvire", istakao je Dodik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara