HDZ BiH prihvatio da Bošnjacima prepusti dva premijerska mjesta

PREDSJEDNIŠTVO Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) podržalo je u četvrtak navečer sporazum o raspodjeli mjesta u Vijeću ministara BiH te Vladi Federacije BiH koji je ranije tijekom dana postignut s predstavnicima Stranke demokratske akcije (SDA), čime su otklonjene posljednje zapreke uspostavi nove izvršne vlasti u toj zemlji.

´Predsjedništvo HDZ-a BiH prihvatilo je sporazum postignut sa SDA´, izjavio je u Sarajevu potpredsjednik HDZ-a Niko Lozančić. To praktično znači da će mandatar za sastav novog Vijeća ministara BiH biti dopredsjednik SDA Adnan Terzić. Njegova stranka dobit će i poziciju državnih ministara za izbjeglice i za civilna pitanja.

HDZ će dobiti mjesta ministara financija, vanjske trgovine te sigurnosti dok će preostala tri ministarstva - vanjskih poslova, pravde i komunikacija - pripasti kandidatima iz reda srpskog naroda.

Očekuje se kako će Predsjedništvo BiH na sjednici zakazanoj za petak i formalno imenovati Adnana Terzića za mandatara za sastav nove vlade BiH.

Sporazum HDZ-SDA uključuje i pomalo iznenađujuće rješenje po kojemu će premijersko mjesto i na federalnoj razini pripasti Bošnjacima, odnosno Stranci demokratske akcije.

SDA je već ranije za tu dužnost nominirala Ahmeta Hadžipašića, malo poznatog poduzetnika iz Zenice. HDZ-u odnosno predstavniku hrvatskog naroda SDA je zauzvrat spremna prepustiti mjesto predsjednika Federacije BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara