HDZ BiH traži razvlašćivanje federacije bih

SREDIŠNJI odbor HDZ BiH završio je u subotu navečer u Neumu jednodnevno zasjedanje usvojivši zaključak kojim se predlaže smanjivanje ovlasti Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je nakon sjednice službeno priopćeno Središnji odbor HDZ BiH je zaključio da se zatraži donošenje Ustavnog zakona za prijenos ovlasti koje su u isključivoj nadležnosti Federacije BiH na državu BiH. Također je zaključeno da se Ustavnim zakonom regulira prijenos ovlasti na županije onih ovlasti koje su do sada, kako je službeno objašnjeno, pripadale podijeljeno i federalnoj i županijskoj vlasti.

Središnji odbor HDZ-a BiH je zadužio stranačko Predsjedništvo da izradi strategiju djelovanja stranke radi, kako je priopćeno, zaštite nacionalnih interesa Hrvata u BiH.

Središnji odbor HDZ BiH je također zadužio stranačko Predsjedništvo da napravi kodeks ponašanja stranačkih članova i dužnosnika. Ovaj je zaključak uslijedio, kako je rečeno, nakon današnjih zahtjeva u diskusijama da se iz Stranke isključe oni dužnosnici HDZ BiH koji su na nedavnim izborima za Sabor Republike Hrvatske u 11. izbornoj jedinici za dijasporu podržali druge stranke a ne HDZ Ive Sanadera.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnji odbor HDZ BiH je odlučio odbaciti prijedlog predsjedatelja Povjerenstva za preustroj Mostara Norberta Wintersteina kojim se predviđa postojanje šest izbornih jedinica u Mostaru za predstojeće općinske izbore u BiH u listopadu.

Kako se navodi u priopćenju Središnji odbor HDZ BiH je zaključio da je Wintersteinov prijedlog u suprotnosti s Izbornim zakonom BiH i Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, koji zagovaraju jednako biračko pravo za sve. Po tumačenju HDZ BiH Wintersteinov prijedlog o izbornom sustavu za Mostar dovodi Hrvate u neravnopravan položaj u odnosu na Bošnjake. Središnji odbor HDZ BiH je stoga zaključio kako Mostar treba imati jednu općinu, odnosno jednu izbornu jedinicu.

(Hina) pg sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara