HDZ ne obećava objavu donatora prije izbora

HDZ će za predizbornu kampanju potrošiti između 16 i 18 milijuna kuna, SDP 15,8 milijuna, HNS oko devet milijuna, HSP između šest i osam milijuna, a HSU do 2,5 milijuna kuna, rekli su predstavnici tih stranaka u sinoćnjoj emisiji "Otvoreno" HTV-a, uoči  isteka zakonskog roka objave troškova predizborne kampanje.

Osim HDZ-a koji će se "držati zakona", sve stranke najavile objavu donatora prije izbora

SDP i Međimurski demokratski savez (MDS) već su objavili svoje financijske planove za troškove izborne kampanje, dok će to ostale stranke prema preporuci GONG-a i Transparency Internationala obaviti do izbora. Međutim stranke su manje otvorene što se tiče objave donatora - kapitalaca koji će sponzorirati troškove kampanje koji prelaze budžet koji je parlamentarnim strankama na raspolaganju od države.

Zvonimir Mršić, član Izbornog stožera SDP-a i gradonačelnik Koprivnice, podsjetio je da je SDP na svom web-u već objavio financijski plan kampanje koja će koštati 15,8 milijuna kuna te iz kojih će se izvora financirati i na što će potrošiti.

Prema broju zastupnika SDP je dobio 11,2 milijuna kuna iz državnog proračuna, a predviđa prikupiti dva milijuna kuna. Najavio je da će SDP objaviti donatore prije izbora, 25. studenog.

"HDZ će sutra Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) podnijeti svoj financijski plan za troškove izborne kampanje i mislim da će to biti između 16 i 18 milijuna kuna", rekao je član Predsjedništva HDZ-a i ministar financija Ivan Šuker, no što se tiče objave donatora, tu je rekao da će se HDZ "držati zakona".

A Zakon kaže da se "Završni račun i financijsko izvješće u kojem se podrobno navode izvori prihoda, podaci o fizičkim i pravnim osobama koje su dale dobrovoljne priloge (donacije) te podaci o namjeni, odnosno aktivnostima za koje su sredstva utrošena, politike stranke dostavljaju Državnom uredu za reviziju i Ministarstvu financija", a da se moraju objaviti na web stranicama stranke u roku koji je zapravo kraj godine u kojoj se donacije primaju.

"Pet do 12"

Upitali smo gosta sinoćnjeg Otvorenog, Zorislava Antuna Petrovića iz TIH-a, može li to značiti da ćemo najvažniji podatak o financiranju HDZ-a iz ove godine saznati tek nakon izbora.

"Zakon dopušta HDZ-u da predati taj izvještaj u 'pet do 12', odnosno na samom prijelazu između 2007. i 2008. godine, no ne bih sad tumačio je li to ono o čemu je Šuker govorio sinoć", kaže Petrović. On kaže da bi bilo dobro da sve stranke to objave nekoliko dana prije izbora  jer se ranije to ni ne može učiniti.

Šuker je rekao i kako će s obzirom na to da HDZ ima najveći broj zastupnika, dobiti iz državnog proračuna najviše novca i na taj način praktički "pokriti kampanju". Naime, HDZ-u je na raspolaganju čak 20 milijuna državnih kuna, dok će ostale stranke morati namaknuti više od 40 posto sredstava, objašnjava Šuker.

18 milijuna kuna ili eura?

Opozicija lijevog centra već neko vrijeme prigovara HDZ-u da troši puno više novaca nego što prikazuje, a to potkrepljuju pojavom brojnih promidžbenih plakata po ulicama hrvatskih gradova, ali i onih u dijaspori. Međutim, Šuker je sinoć kazao kako će dijaspora HDZ koštati tek 2 milijuna kuna, i nekoliko puta ponovio da će ukupno koštati do 18 milijuna kuna. Na to je upadicom reagirao Srećko Ferenčak, glavni tajnik HNS-a.

"Mislite, 18 milijuna eura?", dobacio je Ferenčak. "Ne, rekao sam 18 milijuna kuna", vratio mu je Šuker.

HNS-ov kredit

Ferenčak je podsjetio da je HNS još prije dva mjeseca objavio okvirni budžet kampanje od osam do devet milijuna, dodajući kako je HNS sada bliži cifri od devet milijuna kuna, od čega je većina kreditnih sredstava. Rekao je da će i HNS objaviti donatore prije izbora.

Na upit može li se desiti da pobijede li na izborima pogoduju banci od koje su uzeli krediti, Ferenčak je odgovorio da ne može jer je HNS dobio kredit od banke kojoj je već dugogodišnji klijent, tako da je logično da je izabrana baš ona, te da će novac pod istim uvjetima kao i drugi građani, odnosno, plaćat će kamatu od 9 posto.

Vlado Jukić, glavni tajnik HSP-a rekao je kako je ta stranka najavila prije 15-ak dana da će utrošiti između šest i osam milijuna kuna. Predviđamo 20 posto donacija odnosno između milijun i dva, kazao je Jukić.

Potpredsjednik HSU-a Silvano Hrelja je najavio da se Hrvatska stranka umirovljenika neće zaduživati. "Pokrit ćemo se koliko je pokrivač dug. Na računu HSU-a sada je oko 1,8 milijuna kuna, a s nešto budućih prihoda do kraja godine i naš budžet izbore bit će najviše 2,5 milijuna kuna", rekao je Hrelja.

TIH: 62 posto građana misli da financiranje kampanje neće biti transparentno

Iako je "Zakon o financiranju stranaka koji je stupio na snagu u siječnju ove godine donio je mnogo odličnih rješenja, počevši od definiranja zabranjenih izvora financiranja stranaka preko uređivanja financiranja rada stranaka na lokalnoj razini pa sve do zabrane korištenja resursa tijela javne vlasti za stranačku promidžbu, on ima svoje nedostatke.

Petrović smatra da zakon gotovo uopće ne regulira pitanje predizbornih kampanja. Anketa koju je TIH proveo početkom studenog pokazala je da većina građana Hrvatske smatra da se upravo tijekom predizborne kampanje otvara prostor za nepravilnosti u području financiranja stranaka. Anketa pokazuje i da 62 posto građana misli da financiranje kampanje neće biti transparentno i da stranke neće izaći sa stvarnim troškovima, naveo je Petrović sinoć u Otvorenom.

A.B.
Foto: I.M., H.P., I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara