Hebrang: HTV se pokušava riješiti simptoma koji se zove Tihomir Ladišić, ali ja nemam veze s tim

SLUČAJ smjene Tihomira Ladišića s mjesta urednika i voditelja emisije "Otvoreno" još uvijek izaziva brojne polemike. Iako je cijela priča od samog početka dobila političku dimenziju, pojedine osobe koje su navodno upletene u Ladišićevu smjenu u četvrtak su demantirale takve tvrdnje.

Bivši ministar zdravstva, a sada saborski zastupnik HDZ-a, Andrija Hebrang, kazao je u razgovoru za Radio 101 da su tvrdnje o političkoj smjeni Ladišića "naprosto smiješne".

"Moja dužnost je da Saboru podnesem izvješće o radu HTV-a i ja ga kao odgovorna osoba moram dati. Postoje jasni dokazi koji upućuju na kršenje brojnih zakona, no ja se borim protiv depolitizacije i stoga su mi ovi navodi smiješni." - kazao je Hebrang.

"Nemam nikakvih kontakata s bilo kim na HTV-u, ali se borim za depolitizaciju te javne televizije, koja je zasad vrlo jednostrana. HTV je politizirana i pokušava se riješiti jednog simptoma koji se zove Tihomir Ladišić, koji je neobjektivno izvještavao javnost." - kazao je Hebrang, autor čuvene izjave kako on nikada ne laže, ali ponekad iznosi neistine.

Brojni su glasovi koji tvrde da je Ladišić kažnjen jer je u njegovoj emisiji rečeno da su snage HVO-a granatirale Sarajevo, što je u izjavi emitiranoj u "Otvorenom" potvrdio i sam Ivica Rajić.

Izjavu je za Radio 101 dao je urednik i voditelj "Latinice", Denis Latin, koji ne može vjerovati što se to događa na HTV-u.

"Cijela priča povezana je s pritiscima vladajuće stranke, odnosno Andrije Hebranga koji postavlja zahtjeve za smjenama nekih ljudi. Ovo je napad na slobodu govora i izražavanja, što se najbolje vidi upravo na Ladišićevom slučaju." - ljutito je kazao Latin.

Mirko Galić, ravnatelj HTV-a oštro je inzistirao na tome kako nema govora o političkim pritiscima u slučaju Ladišićeve smjene.

"Da se radi o političkim pritiscima, prije Ladišića bi nastradali mnogi drugi urednici i voditelji. Mi ne udovoljavamo ničijim željama jer bi na taj način izgubili stabilnost u vođenju ove kuće. Bili bi smo institucija vanjskih želja, a to ne želim jer se zna tko za sve odgovara." - kazao je Galić.

Ladišićeva kolegica Hloverka Novak-Srzić također je kazala da se ovaj put ne radi o nikakvim političkim pritiscima, jer su ona i Ladišić tijekom zajedničkog rada imali potpuno odriješene ruke, bez ikakvog naglaska na politiku.

"Na Ladišićevo mjesto trebali bi doći ljudi koji nemaju dobre odnose s Andrijom Hebrangom, stoga nema govora o političkom pritisku. To će najbolje posvjedočiti sam Ladišić." - kazala je Hloverka.

Spomenimo kako je Ladišić veliku podršku dobio i od HND-a, koje je poslalo priopćenja brojnim europskim i svjetskim novinarskim organizacijama.

Iako pojedini glasnovi iz HDZ-a i HSP-a tvrde da je Ladišić na nedemokratski način i neutemeljeno zastupao tezu da su Hrvati počinili zločin u Sarajevu, te da nikome nije dao priliku da ukaže na drugu stranu medalje, većina javnosti, što potvrđuju i ankete, smatra da je slučaj do kraja ispolitiziran.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara