Hebrang najavio ukidanje Dopunskog zdravstvenog osiguranja

Hebrang najavio ukidanje Dopunskog zdravstvenog osiguranja
MINISTAR zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang najavio je večeras, gostujući na Hrvatskom radiju, ukidanje postojećeg modela Dopunskog zdravstvenog osiguranja te pojeftinjenje generičkih lijekova za 15 do 20 posto.

"Predložit ću novom vodstvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) ukidanje Dopunskog zdravstvenog osiguranja, jer je ono dovelo do eskalacije potrošnje lijekova, za koje je u 2003. godini potrošeno 600 milijuna kuna više u odnosu na godinu dana ranije", rekao je ministar Hebrang.

Dodao je kako bi model Dopunskog zdravstvenog osiguranja trebalo prepustiti tržištu tj. privatnim osiguravajućim društvima, koja već prodaju police dopunskog osiguranja.

Ministar Hebrang istaknuo je kako je nedopustivo što hrvatski građani generičke lijekove plaćaju po višim cijenama nego u susjednim državama, ocjenjujući da bi ti lijekovi trebali biti jeftiniji za 15 do 20 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li povećati plaće liječnika, ministar zdravstva i socijalne skrbi odgovorio je da to u ovom trenutku nije moguće, no ipak drži neopravdanim što liječnici imaju dvostruko manje plaće od sudaca.

Najavio je početak strukovnih pregovora s Hrvatskim liječničkim sindikatom (HLS) kako bi se plaće idućih godina postupno povećale.

Ministar Hebran rekao je i da će proračun za zdravstvo u ovoj godini biti veći za 4 do 5 posto, pa će i bolnice moči očekivati više novca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara