Hebrang u sukobu interesa

Hebrang u sukobu interesa

MINISTAR zdravstva Andrija Hebrang jedini je liječnik u Hrvatskoj koji može izvesti opasni radiološki zahvat kod tromjesečne bebe koja ima gigantocelularni tumor na mozgu.

Odbije li izvesti operaciju bio bi su sukobu s liječničkom etikom, a pristane li ogriješio bi se o Zakon o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.

Liječnici iz Klaićeve bolnice pozvali su ministra da izvede opasni zahvat na tromjesečnom dječaku, jer je jedino on takve zahvate obavljao kod tako male djece. Hebrang je prema informacijama Jutarnjeg lista pristao obaviti zahvat, ako roditelji dječaka pristanu na to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez obzira na zakonske propise, moja je dužnost pomoći bolesniku i to ću učiniti ako roditelji na to pristanu", izjavio je Hebrang za Jutarnji list.

Dr. Željko Cvetko, koji mijenja ravnatelja Klaićeve Ivana Fattorinija, izjavio je za Jutarnji kako je i ranije postojala suradnja s Hebrangom u tako delikatnim slučajevima, no Hebrang tada nije bio ministar.

Naime, prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti Hebrang ne bi smio obaviti zahvat jer zakon dopušta samo obavljanje znanstvenih, nastavnih i kulturnih djelatnosti. No, s obzirom na to da je položio Hipokratovu zakletvu Hebrang je obavezan pomoći svakome kome je pomoć potrebna.

Kako piše Jutarnji list, predsjednik saborskog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa izjavio je da zakon ne može nikome uskratiti pomoć, te da Hebrang neće imati problema s povjerenstvom ako pomogne u liječenju bolesnika bez naknade.

Čini se kako je Hebrang ovaj put ipak donio dobru odluku.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara