Helmut Newton poklanja svoj arhiv gradu Berlinu

AUSTRALSKI fotograf Helmut Newton, poznat po snimkama ženskih aktova, namjerava pokloniti svoj arhiv rodnom gradu Berlinu, objavio je proteklog vikenda njemački list Berliner Morgenpost.

Iako ugovori još nisu potpisani, 82-godišnji umjetnik već je postigao dogovor s gradonačelnikom Klausom Wowereitom i predsjednikom Pruske zaklade za kulturnu baštinu Klausom-Dieterom Lehmannom.

´Naša želja još nije postala stvarnost´, naglasio je predstavnik zaklade. ´No, nije tajna da Helmut Newton i Pruska zaklada za kulturnu baštinu zajedno razmišljaju o stvaranju Zaklade Helmut Newton u Berlinu, koja bi okupila vrijednu kolekciju fotografija´, dodao je on.

Newtonova djela trebala bi biti izložena u umjetničkoj biblioteci dvorca Charlottenburg, u zapadnom dijelu Berlina. Arhiv poznatog fotografa, čija je obitelj pobjegla iz nacističke Njemačke 1938. godine, trebao bi postati osnova međunarodnog centra za fotografiju, no financiranje tog projekta još nije osigurano.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Newtona su feministice često osuđivale zbog njegovih prikaza žena, no pobornici opisuju njegove fotografije kao remek-djela erotizma.

Pruska zaklada za kulturnu baštinu već je u siječnju uspjela dogovoriti da u Berlin 2004. godine, na najmanje sedam godina, dođe jedna od najvećih privatnih kolekcija suvremene umjetnosti, ona njemačkog industrijalca Flicka, čiji je djed imao tešku nacističku prošlost.

Zaklada je također 2000. godine kupila bogatu kolekciju slika Pabla Picassa i Paula Kleea od njemačkog galerista i kolekcionara Heinza Berggruena, kao i kolekciju Marzona konceptualne i minimalističke umjetnosti. Namjerava se profilirati kao ´živa platforma za suvremenu umjetnost´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara