Helsinški odbor BiH upozorava na kršenje prava otpuštenih

HELSINŠKI odbor za ljudska prava Bosne i Hercegovine izvjestit će državna tijela BiH i Republike Hrvatske kao i Hrvatski helsinški odbor (HHO) o kršenju prava građana BiH koji su protuzakonito otpušteni s radnih mjesta u Hrvatskoj bez mogućnosti ostvarivanja prava iz oblasti mirovinskoinvalidskog osiguranja, piše u utorak sarajevsko "Oslobođenje".

Ovaj list navodi kako su predstavnici Helsinškog odbora BiH u ponedjeljak razgovarali s predstavnicima udruge građana BiH otpuštenih s radnih mjesta u Hrvatskoj u razdoblju od 1992. do 1995. godine (UGOR).

"Računa se kako je u hrvatskim tvrtkama prije rata radilo oko 100.000 radnika iz BiH koji su, osim radnika hrvatske nacionalnosti, najvećim dijelom dobili nezakonite otkaze i izgon a pri tom im nije bila omogućena bilo kakva pravna zaštita a kamo li ostvarivanje stečenih prava kao što su prava iz mirovinsko-invalidskog osiguranja", navodi sarajevski list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnici pravnog odjela Helsinškog odbora u BiH su nakon dobivenih informacija o ovom problemu najavili kako će o tome detaljno informirati svoje kolege u Hrvatskoj ali i hrvatsku Vladu i Sabor te tijela vlasti u BiH.

Razgovorima vođenim u Jelahu, gdje je i registrirana udruga koja okuplja oko 7.000 građana BiH koji su nekada radili u Hrvatskoj, bio je nazočan i zastupnik u parlamentu Federacije BiH Mirsad Hasanić.

On je ovom prilikom izjavio kako je Zastupnički dom federalnog parlamenta zadužio Vladu Federacije BiH da u roku od 60 dana donese zaključke nužne za ostvarenje zahtjeva UGOR-a no taj rok je istekao a ništa nije poduzeto.

Predsjednik Upravnog odbora UGOR-a Ramiz Mervan najavio je kako će, nastavi li se s ovakvim odnosnom prema njihovim zahtjevima, članovi ove udruge biti prisiljeni započeti blokade prometnica, vladinih institucija i graničnih prijelaza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara