herceg: država u obnovu vukovara uložila 1,2 milijarde kuna

U obnovu Vukovara hrvatska država dosad je uložila oko 1,2 milijarde kuna, što je 10 posto novca koji je uložila u obnovu stradalih područja, izjavio je danas u Vukovaru pomoćnik ministra javnih radova, obnove i graditeljstva Ljudevit Herceg.

Dodao je kako je, primjerice, dosadašnja obnova Vukovara stajala kao gradnja autoceste Bosiljevo-Split.

Prema očekivanjima Ministarstva javnih radova, obnove i graditeljstva, stambena obnova u Vukovaru trebala bi završiti godine 2004., rekao je Ljudevit Herceg na konferenciji za novinare, održanoj nakon što je uime Ministarstva potpisao ugovore s 83 građevinske tvrtke koje će u sezoni 2002./2003. u Vukovarsko-srijemskoj županiji obnavljati 750 kuća, od kojih je 555 u Vukovaru.

Vrijednost tog projekta je oko 200 milijuna kuna, a rok za završetak radova je 30. srpnja 2003. godine.

Inače, od 83 građevinske tvrtke koje će izvoditi radove, 82 su iz Vukovarsko-srijemske županije, u kojima je zaposleno 2200 radnika.

Ljudevit Herceg također je rekao da se u Vukovaru trenutačno obnavlja oko 1300 stanova.

Od 21 javnog objekta u Vukovaru, čiju su obnovu preuzele hrvatske županije, grad Zagreb i pojedini donatori, obnovljeno je 15 objekata, a idući tjedan korisnicima će se predati još pet objekta, najavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Herceg je govorio i o obnovi vukovarskog vodotornja, koji je ovih dana u središtu spora između Ministarstva javnih radova, obnove i graditeljstva i Zadarske županije, koja je za njegovu obnovu uplatila tri milijuna kuna.

Naime, budući da se odustalo od obnove vodotornja kako bi se konzervirao i pretvorio u spomen-područje, zadarski župan Šime Prtenjača pozvao je nedavno Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva da Zadarskoj županiji vrati uplaćeni novac kako bi ga ta županija uplatila izravno na račun grada Vukovara.

Pomoćnik ministra javnih radova, obnove i graditeljstva Ljudevit Herceg rekao je danas da je novac koji je Zadarska županija darovala za obnovu vodotornja, potrošen za obnovu prioritetnih objekata u Vukovaru, kao što su, primjerice, škole.

Dodao je da će država zauzvrat za konzervaciju vukovarskog vodotornja i gradnju spomen-područja osigurati potreban novac iz državnog proračuna.

Najavio je da će se ovih dana sastati čelnici grada Vukovara, Zadarske županije i Ministarstva kako bi razjasnili sve nejasnoće vezane uz sudjelovanje Zadarske županije u donatorskoj obnovi javnih objekata u Vukovaru.

Herceg je također izvijestio da su hrvatske županije, grad Zagreb i ostali donatori u obnovu javnih objekata u Vukovaru uplatili 78 milijuna kuna. No, dodao je, u njihovu je obnovu ukupno uloženo 153 milijuna kuna.

Razlika je namirena iz državnog proračuna, a u proračun će se novac vratiti od prodaje Vladina zrakoplova Chellengera, rekao je pomoćnik ministra javnih radova, obnove i graditeljstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara