Heroji u Fukushimi: Radnici riskiraju živote kako bi spasili Japan

Foto: AFP

IZ JAPANSKE nuklearke Fukushima Daiichi je zbog pojačane radijacije evakuirano 750 radnika.

Zbog jačanja radijacije danas je na kraći period povučeno i tih 50 radnika, ali ih je ubrzo na isto mjesto poslano 180. Oni svjesno riskiraju živote i zdravlje kako bi spriječili veću katastrofu. Japan ih već smatra herojima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako piše New York Times, kroz labirinte opreme se kreću u potpunom mraku, samo s baterijskim svjetiljkama, a čitavo vrijeme slušaju povremene eksplozije vodika koji curi iz reaktora.

Dišu pomoću respiratora ili nose boce kisika, a nose i odijela za zaštitu od radijacije. Neki su se sami javili, a neki su dobili zadatak da pumpaju morsku vodu na nuklearne reaktore koji se već tope i šire radijaciju, kako bi spriječili potpuno rastapanje koje bi dovelo do izlaska tisuća tona radioaktivne prašine u atmosferu i ozbiljno ugrozila njihove sugrađane.

Preostali radnici spremni su na ozbiljnu, a možda i konačnu žrtvu koja je dosad spomenuta samo implicitno. Japanski ministar zdravstva Yoko Komiyama jučer je rekao da je razina do koje radnik smije biti izložen zračenju podignuta sa 100 na 250 milisiverta, što je pet puta više od dopuštene razine u, primjerice, američkim nuklearnim elektranama. Ministar je time i legalno opravdao ostanak radnika, ali je također dodao da bi bilo nezamislivo daljnje pomicanje granice, uzevši u obzir opasnost za zdravlje.

Međutim, kasnije je IAEA objavila da je izmjerila radijaciju do 400 milisiverta u satu, a glasnogovornik Vlade Yukio Edano je rekao da Japan razmišlja o traženju pomoći od SAD-a u rješavanju nuklearne krize.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara