Hezbollah lansirao novi tip projektila na Izrael

HEZBOLLAH je danas objavio kako su s njegovih položaja na jugu Libanona na sjeverni Izrael ispaljeni projektili novog tipa pod nazivom "Khaibar 1". Tvrdi se da je meta projektila bio grad Afula koji se nalazi južno od lučkog grada Haife.

Izraelska policija pak tvrdi da je pet projektila palo na polje u blizini Afule, te da nije bilo žrtava niti većih oštećenja.

Afula se inače nalazi oko 50 km južno od libanonske granice te, iako je već ranije bio Hezbollahova meta, predstavlja najjužniju točku Izraela koja je direktno pogođena eskalirajućim izraelsko-libanonskim sukobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski izvori pak vjeruju da je riječ o projektilu tipa "Fajr 5", najnovijem i najmodernijem tipu projektila zemlja-zemlja koje je početkom ove godine razvio Iran. "Fajr-5" predstavlja novu, usavršenu verziju projektila "Fajr-3" koji je već bio upotrebljavan protiv izraelskih ciljeva, ali čiji domet je nešto manji od 45 km.

Za "Fajr-5" čiji kalibar iznosi 333 mm te u sebi nosi oko 100 kg eksploziva se vjeruje kako je ima domet od oko 75 km, te da se na njega može prikačiti radarska oprema koja ga je učinila preciznijim.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara