Hezbollah napao UN

HEZBOLLAHOV bivši ministar energije u Libanonu Mohammed Fneish napao je danas UN, tvrdeći kako su navodi o ilegalnom uvozu oružja iz Sirije u Libanon netočni.

Po njemu su navodi koji se mogu čuti u UN-u "definitivno netočni i nerealni, te je njihov motiv politički, usmjeren prema iskrivljavanju istine u korist nekih država". "Pokret otpora ne treba krijumčariti oružje, jer ima dovoljno zaliha da obavi svoju misiju", rekao je Fneish, pozivajući se na raniju izjavu Hezbollahovog vođe Hassana Nasrallaha, koji je rekao kako Hezbollah ima "12 000 raketa, ili 20 000, ili možda čak milijun, nitko ne zna".

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je zatražilo od glavnog tajnika Ban Ki-moona da pošalje nezavisno povjerenstvo koje će istražiti navode o krijumčarenju oružja na granici Sirije i Libanona, izrazivši "duboku zabrinutost zbog informacija koje su dobili od Izraela i još jedne države" da se preko granice ilegalno transferira oružje, u suprotnosti s UN-ovom Rezolucijom 1701.

Ta rezolucija, koja je završila ovoljetni rat Izraela i Libanona, poznat pod imenom Drugi libanonski rat,  osim odredbe o prekidu transfera oružja, zatražila je i rastrojavanje paravojnih skupina u Libanonu.

Nasrallah je preko svog političkog savjetnika izjavio kako je uznemiren zbog najava o dolasku UN-ovih istražitelja, a Sirija je opovrgnula sumnje o svojoj umiješanosti u prebacivanje oružja Hezbollahu.

Libanon je trenutno još uvijek u krizi koju je inicirala najava UN-a za osnivanjem međunarodnog suda ubojicama bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja na Valentinovo 2005. Prosirijski predsjednik parlamenta još uvijek odbija sazvati parlament na glasanje o potvrđivanju zadnje odluke koju je u suradnji s UN-om donijela libanonska vlada. UN zasad tvrdi da ne namjerava unilateralno povlačiti osnivanje suda, nego urgira sukobljene strane u Libanonu da se dogovore.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara