Hezbollah planira pojačati prosvjede

JEDAN libanonski političar, koji je zbog sigurnosnih razloga zatražio anonimnost, rekao je "Haaretzu" da Hezbollah planira od početka sljedećeg tjedna pojačati prosvjede u Bejrutu, čime planira potpuno začepiti politički život glavnog grada i srušiti vladu.

Hezbollahovi pristaše već pet tjedana drže Bejrut u stanju napetosti, tražeći da vlada odstupi, ali ona, predvođena premijerom Fouadom Siniorom, to odbija učiniti i nastavlja s poslom kao da se ništa ne događa.

Libanon je zemlja u kojoj kršćani, suniti, šijiti i Druzi žive u nestabilnoj egzistenciji.

Kriza je počela prije skoro dva mjeseca, kad je Hezbollah zatražio više mjesta u vladi, što bi mu dalo pravo veta. Vlada je to odbila, nakon čega je pet šijitskih ministara, zajedno s jednim kršćanskim, istupilo iz nje. Slijedilo je ubojstvo ministra industrije Pierrea Gemayela, koje je dodatno uzburkalo stvari.

Ali, pravi problemi počeli su tek prije pet tjedana, kad je Hezbollah održao masovni prosvjed na kojemu je bilo oko 200 000 ljudi. Nakon demonstracija, tisuće su ljudi podigle šatore usred Bejruta, a ta praksa se nastavila do danas. Neko se vrijeme činilo da bi moglo doći do dogovora, posebno nakon što su se vlada i Hezbollah dogovorili oko formiranja nove zajedničke vlade, ali ovi podaci upozoravaju na nove (odnosno, stare) opasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno na vlasti imamo antisirisjsku koaliciju, na čeu s premijerom Siniorom, vođom parlamantarne većine Saadom Haririjem i vođom Druza Walidom Jumballatom, i opoziciju, na čelu s Hezollahom.

Anonimni političar (koji je član opozicije) kaže da je ovo Hezbollahov zadnji potez. "Svi politički i diplomatski potezi su povučeni. Jedina opcija koja ostaje opoziciji je pritisnuti vladu još više. Novi potezi će zemlju dovesti do stanja paralize" 

Opasna vremena u Libanonu.

J. D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara