HHO: Crnićeva izjava o kršenju izborne šutnje preoštra

VIJEĆE za medije Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) preoštrom je danas ocijenilo izjavu predsjednika Državnoga izbornog povjerenstva Ivice Crnića da su mediji prekršili izbornu šutnju, objavljujući procjene rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora odmah nakon zatvaranja birališta.

HHO-ovo Vijeće za medije u priopćenju ocjenjuje da se "predsjednički izbori održavaju po zastarjelu i lošem zakonu, zbog čega su se mediji, postupajući po uzoru na svoju branšu u demokratskim zemljama, odlučili na građanski neposluh u javnom interesu".

Vijeće smatra da je pritom bilo i olaka odnosa prema odgovornosti za točnu i preciznu informaciju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HTV je primjenom u nas nove tehnike prognoziranja rezultata i previđanjem učinaka glasova u dijaspori pridonijela zabuni o ishodu izbora, ocjenjuje se u priopćenju. Vijeće smatra, međutim, da "zbog takvih pojedinosti ipak ne bi trebalo sprječavati težnje za osuvremenjenjem političkoga izvješćivanja".

HHO je neprihvatljivim ocijenio zahtjev petero predsjedničkih kandidata (Slavena Letice, Doris Košte, Ljube Ćesića, Ivića Pašalića i Miroslava Rajha) da se odgode predsjednički izbori, jer je, kako navode u zahtjevu, HTV 31. prosinca, uoči izborne šutnje, objavio anketu o naklonosti birača.

Vijeće za medije HHO-a smatra pak da je riječ o "neprihvatljivim težnjama pojedinih pretendenata na najvišu državnu službu da medije, a osobito HRT, vrate u poziciju sluškinje politike".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara