HHO: Neprimjerene reakcije na anketu Sindikata novinara jer podaci nisu potpuni

VIJEĆE za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) neprimjerenima smatra reakcije tjednika "Feral Tribune" i "Globus" na anketu Sindikata novinara Hrvatske (SNH), jer tvrdi da podaci iz ankete objavljeni u tisku nisu potpuni i ne daju vjeran odraz stanja u redakcijama.

Vijeće za medije HHO-a u današnjem priopćenju tvrdi da istraživanje SNH-a, na koje se pozivao novinar "Slobodne Dalmacije" kada je sredinom siječnja napisao članak o rezultatima ankete, nije bilo ni približno dovršeno.

"Izvršni odbor SNH informiran je tek o prvim statističkim podacima, koji tek zahtijevaju stručnu obradu. Autor članka se na neutvrđen način domogao te sirove građe i sam je interpretirao, tako da članak nije ni autentičan prikaz rezultata istraživanja niti, kako se u tekstu tvrdi, vjerni odraz stanja u redakcijama", kažu u HHO-u. Stoga, tvrde, odgovornost za takav članak snose isključivo autor i njegova redakcija.

U HHO-u izražavaju zabrinutost zbog, kako kažu, žestokog i neprimjerenog reagiranja "Ferala", koji je najavio tužbu protiv SNH, te "Globusa" koji je zatražio javnu ispriku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čudi fokusiranje kritike iz tih redakcija na Sindikat novinara, kao i negativan odnos spram same ideje da se istražuje stanje profesionalnih i sindikalnih sloboda u redakcijama", stoji u priopćenju.

Ističući kako je područje materijalnog i profesionalnog položaja novinara u redakcijama pitanje koje je neopravdano i opasno zapostavljeno, u HHO-u napominju da "redakcijsku demokraciju" promovira i štiti i novi Zakon o medijima, Vijeće Europe te Međunarodna federacija novinara u svojim dokumentima.

"Vijeće za medije HHO-a, bez želje da arbitrira u konkretnom sporu, smatra kako su i nakladnici pozvani da u interesu novinara, branše, ali i u vlastitom interesu aktivno i djelotvorno doprinesu njegovom razrješavanju pa su polemike poput ove u tom kontekstu više nego neproduktivne", kaže se u priopćenju.

Iz članka "Slobodne Dalmacije", koji se poziva na anketu SNH, proizlazi da se u "Feral Tribuneu" i "Globusu" oko 80 posto novinara osjeća neslobodnima u svojem radu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara