HHO traži kazne za medije koji su objavili da je Ivana Hodak nosila dijete Pavasovića Viskovića

HHO traži kazne za medije koji su objavili da je Ivana Hodak nosila dijete Pavasovića Viskovića

"OVIM su prekršeni oni standardi i norme novinarstva (pa i samog HND-a) kojima je najstrože zabranjeno pisati o bolestima ili bilo kojim aspektima koji zadiru u područje medicine", navodi HHO u današnjem priopćenju u kojem traže odgovornost svih medija koji su objavili da je kćer poznatog odvjetnika Ivana Hodak u trenutku likvidacije bila trudna.

Podsjetimo, pojedini su mediji prenijeli da je Ljubo Pavasović Visković kazao policiji da mu je Ivana Hodak rekla da joj je izostala mjesečnica, a to su zatim i "potvrdili" nalazom obdukcije pokojnice. Cijelu priču, kao i navodni nalaz obdukcije demantirali su Ivanini roditelji, Ljerka Mintas i Zvonimir Hodak.

Ističu da su ovakvi napisi u medijima tim više u suprotnosti sa Kodeksom časti zbog samog načina na koji je Ivana Hodak došla u "fokus javnosti".

"Naglašavamo kako se i u ovom slučaju pokazalo, kao i u nizu prethodnih, da mediji svojim priopćavanjem ne samo krše najosnovnija prava na privatnost, nego otežavaju i čak onemogućuju policijsku istragu", smatra HHO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukladno tim stavovima, Izvršni odbor Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava traži od Hrvatskog novinarskog društva da pokrene postupak pred Vijećem časti HND-a protiv tih medija i novinara koji su protivno etičkim standardima novinarstva i novinarskom Kodeksu časti pisali o njenoj navodnoj trudnoći.

Novi izvršni direktor HHO-a Anton-Jan Klasnic

HHO je izvijestio i da je nakon višetjednog natječaja novim izvršnim direktorom te udruge za zaštitu ljudskih prava imenovan Anton-Jan Klasnic, umjesto Tatjane Šijan koja je razriješena na vlastiti zahtjev.

A.B.
Foto: Facebook

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara