HHO traži promjenu naziva Trg maršala Tita u Sveučilišni trg

HHO traži promjenu naziva Trg maršala Tita u Sveučilišni trg

Foto: Arhiva

PRIOPĆENJEM kojeg potpisuje Ivan Zvonimir Čičak Hrvatski helsinški odbor izvijestio je o inicijativi za promjenu naziv Trga maršala Tita u Sveučilišni trg.

Iz HHO-a ističu i kako je to bio prvotni naziv trga, da se tamo nalazi sjedište Rektorata Sveučilišta u Zagrebu i da je Zagreb jedna od rijetkih europskih gradova koji nema sveučilišni trg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odluku o pokretanju inicijative izvršni odbor HHO-a donio je 1. srpnja ove godine, a u priopćenju ističu kako drže nedopustivim da se u središtu Zagreba nalazi trg koji nosi ime jugoslavenskog komunističkog diktatora Josipa Broza Tita.

"Otkrića mnogobrojnih masovnih grobnica u zemljama nastalim raspadom SFRJ dokazuju da je upravo on bio najodgovornija osoba za brojne ratne zločine i progone političkih protivnika i neistomišljenika. Samo Titovo ime simbol je negacije ideje ljudskih prava koju je u komunističkoj Jugoslaviji bila i kriminalizirana i svjesni smo da kod velikog dijela pučanstva izaziva bolna sjećanja i opravdanu nelagodu. To nazivi gradskih trgova ne bi smjeli činiti svojim građanima", stoji u priopćenju u kojem se Odbor poziva na rezoluciju Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu.

Iz HHO-a su uvjereni kako ovom inicijativom promoviraju urbanu kulturu i suvremene europske vrijednosti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara