HHO uručio godišnje nagrade za promicanje ljudskih prava

HRVATSKI helsinški odbor za ljudska prava (HHO) danas je, u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, uručio godišnje nagrade zaslužnima za promicanje i zaštitu ljudskih prava.

Na svečanosti dodjele nagrada u zagrebačkom HNK nazočan je bio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Nagrada ´Miko Tripalo´ uručena je Nikoli Šaferu, županu Vukovarsko-srijemske županije, a nagrada ´Joško Kulušić´, Tihomiru Ponošu, novinaru Vjesnika.

Nagradu ´Aleksandra Zec´ HHO je ove godine dodijelio bivšem Dinamovom nogometašu Louisu Ramoisusu iz Hondurasa. Njega su zbog boje kože nekoliko puta brutalno napali skinheadsi i zbog toga je iselio iz Hrvatske, rekao je predsjednik HHO-a Žarko Puhovski, navodeći da Ramoisus sada živi u Milanu.

Uručujući nagradu županu Šaferu, Puhovski je istaknuo da nagrada ´Miko Tripalo´, nosi ime po velikom čovjeku politike i kulture.

Uručujući nagradu Tihomiru Ponošu, izvršni direktor HHO-a Tin Gazivoda rekao je da je HHO prepoznao njegov iznimni novinarski trud na temama o promicanju i zaštiti ljudskih prava i sloboda, a što je promicao i Joško Kulušić po kome je nagrada nazvana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrčući se na stanje ljudskih prava Puhovski je naveo da ove godine prvi put u Hrvatskoj nije došlo do poboljšanja, što se inače događalo u posljednjih šest do sedam godina. Kao glavni razlog naveo je socijalnu situaciju.

Najozbiljnijim problemom naveo je društenu atmosferu koja, kako je rekao, potiče animozitet prema Romima, ljudima druge boje kože, homoseksualcima, ženama, posebno feministkinjama, Slovencima...

Navodeći primjere kršenja ljudskih prava spomenuo je i sinoćnji incident SFOR-ovih vojnika, koji su u alkoholiziranom stanju oštetili dio ´Zida boli´ u Selskoj cesti, a nakon čega se, rekao je, pozivaju na imunitet.

HHO će i dalje nastojati promicati ljudska prava, i u tome će iskoristiti sve varijante demokratske procedure, poručio je Puhovski.

Nakon završetka svečanosti hravtski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je novinarima da se stupnjem zaštite ljudskih prava može mjeriti civilizacijski doseg jednog društva i zrelost demokracije.

´Imali smo izvrsne zamisli, ali nažalost je došlo do zastoja u promicanju i zaštiti ljudskih prava, rekao je dodajući da se to može ispraviti samo ako imamo pravnu državu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara